Saint-Ghislain bestaat uit de deelgemeenten Baudour, Hautrage, Neufmaison, Sirault, Tertre en Villerot: deze gemeente is een aangename plek om te wonen; landbouw, handel en natuur leven hier samen.

Vanaf het bos van Stambruges-Saint-Ghislain tot het bos van Badour, gemeente waar men het graf van de prinses van Lignes kan ontdekken, is deze streek een echte groene long. Bewegwijzerde circuits die beginnen op het dorpsplein van Sirault leiden u naar verschillende bosrijke en landelijke plaatsen. Een parcours “Marienville natuurreservaat” dat door Natagora wordt voorgesteld, laat u toe deze bevoorrechte natuurplaats te ontdekken. In het Dock 79 kunt u wakeboarden en waterksiën op het meer van Tertre.
 
Saint-Ghislain heeft ook heel wat te bieden op gebied van cultuur. De Ockegemtoren (Tour Ockegem) huisvest vandaag talrijke tentoonstellingen. Het Spoorwegmuseum (l’Espace Train - Musée du Rail), niet ver van het station van Saint-Ghislain, neemt u mee op ontdekkingstocht doorheen zijn prestigieuze collectie. En dan is er ook nog het Museum van het Collectieve Geheugen (Musée de la Mémoire), waar u Saint-Ghislain en haar geschiedenis kan ontdekken.

In de gemeente Saint-Ghislain vinden het hele jaar door feesten en evenementen plaats. Zo wordt de gemeente drie weken lang ingepalmd door een wereld van dans en zang tijdens het Wereldfolklorefestival (Festival Mondial de Folklore). Het oplaten van een luchtballon tijdens de festiviteiten rond Hemelvaart is uniek in Wallonië en vormt een hoogtepunt dat vele kijklustigen aantrekt. Ook het Festival Echo, het Interkeltisch Festival (Rencontres Interceltiques) en Neufmaison Feest (Neufmaison en Fête) staan jaarlijks op het programma.
 
De gemeente heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het herdenkingsmonument
van Tertre opgedragen aan de Britse soldaten en onthuld in 2013, evenals de talrijke gedenkplaten in de straten van Saint-Ghislain zijn hier het bewijs van.

Wist u...?

De Toeristische Dienst (Syndicat d’Initiative) van de stad Saint-Ghislain, richt bezoeken aan de binnenstad in voor aan de binnenstad van Saint-Ghislain voor groepen van 5 tot 25 personen.

Info: +32 (0) 65/78.41.41

Syndicat d’Initiative de Saint-Ghislain
Place des Combattants, 27 - 7330 Saint-Ghislain
Tél : +32 (0) 65/78.41.41
Fax : +32 (0) 65/77.74.17
sisg@skynet.be - www.sisg.be