In het Natuurpark van de Hauts-Pays ligt de stad Quiévrain met haar mooie plattelandszones, namelijk in Audregnies en Baisieux. De vele wandelingen laten u met pittoreske landschappen kennis maken, te voet, met de fiets of te paard. U kan er genieten in de openlucht met familie of met vrienden. Een raad, wacht niet op de zonnige dagen, de natuur is in elk seizoen mooi.

Een natuurlijke zone

Het Natuurpark van de HautsPays is gelegen aan de Frans-Belgische grens, nabij Mons en Valenciennes, en strekt zich over 15.700 hectare uit. Het bestaat uit kleine dorpjes die genesteld zijn in de valleien, op de vlaktes, in de bossen, naast rivieren...We noemen het « Hauts-Pays » om de Haine te symboliseren met haar hoogste punt dat 16 meter boven de zeespiegel ligt. Het westen van het park wordt begrensd door zijn Franse tegenhanger, het Regionaal Natuurpark van Avesnois. Beiden delen dezelfde waarden en doelstellingen, hun grondgebied laten groeien door te steunen op de mensen die er deel van uit maken. Het Natuurpark van de Hauts-Pays biedt activiteiten die de ontwikkeling van het toerisme bevorderen door een netwerk van bewegwijzerde wandelingen over meer dan 300 km te aan te leggen. Een mooi voorstel om de kwaliteit van de landschappen uit de streek, die al bewezen is, te ontdekken. Er worden ook gastronomische wandelingen georganiseerd om lokale producten te ontdekken en de ambachtslieden en hun knowhow in de verf te zetten. Elk jaar brengen culturele en sportieve evenementen de inwoners en bezoekers samen, steeds vertrouwend op lokale organisaties om de inwoners en hun tradities te eerbiedigen.
 

De engagementen van de gemeente 

Quiévrain deelt de waarden van het Park, de stad neemt op een natuurlijke wijze deel aan de acties die deze dorpen en hun erfgoed eerbiedigen. In de lente is de grote schoonmaak de gelegenheid om de bevolking te mobiliseren om het achtergelaten afval, op de grond maar ook in de rivieren, op te rapen. Over landbouwwegen of bewegwijzerde paden, u bewandelt het prachtig platteland, zijn waterwegen en rivieren in de verjongende natuur. U hoeft het vliegtuig niet te nemen om te herbronnen! U zult zijn landelijke habitat uit de XVIIIe eeuw ontdekken en zijn oude gebouwen die uit een andere tijd lijken te komen. Maar Quievrain is ook geëngageerd om de natuur te beschermen. De gemeente, ook tot maya-gemeente benoemd, ten voordele van de bijen, organiseert elk jaar al meer dan 70 jaar lang, haar bloemenmarkt. Een mooi moment om tussen liefhebbers een hele dag lang te winkelen en ervaringen te delen. Het is ook de gelegenheid om de hele zondag deel te nemen aan workshops die mooie thema‘s in de verf zetten : hoe maak je een vijver, hoe tuinieren zonder pesticiden te gebruiken, tuiniertips maar ook decoratie, het bewaren van fruit en groenten uit de moestuin... Een echt goed idee om de beginnende tuiniers te stimuleren en inwoners te ontmoeten. Elke 4e zondag van april is deze bloemenmarkt een niet te missen evenement, stip de datum aan en ga op pad!