Wat opvalt aan deze plaats is de afmeting. De markt is met haar 2 hectare eenvoudigweg de grootste markt van Henegouwen. Er staan bomen en er is een lang oppervlak bezaaid met gras en daarmee is ze ook de meest groene markt van België. Om de structuur van deze plaats te begrijpen is een duik in de geschiedenis nodig.
 

De Trinitariërs van Audregnies

De markt die u vandaag ziet is erg verschillend van die uit de XIIIe eeuw. En met reden. De plaats is op dat moment een enorme tuin naast het klooster van de Trinitariërs van de Verlossing die zich in Audregnies hebben gevestigd. De geschiedenis van de orde van de Trinitariërs van Audregnies beslaat 5 eeuwen. De orde werd in 1221 door Alard de Strépy gesticht en is werkzaam tot in 1783, datum van haar edict van sluiting. Van die tijd blijven slechts enkele zeldzame sporen over die zichtbaar zijn en zeer weinig archieven. Hun missie was eenvoudig : fondsen werven voor de redding van de duizenden christelijke slaven die tijdens de invallen aan de mediterraanse kusten gevangen waren genomen. Soms waren ze jarenlang gevangenen voor ze op de markten van Tripoli, Tunis of Algiers werden verkocht.

 
 
 

De tuin van het klooster

De stichter van deze orde, Jean de Matha, werd getroffen door het lot van de islamitische slaven die de christenen op hun beurt vingen. Hij wou deze soort praktijken inperken en met de steun van Paus Innocentius II richtte hij in 1198 de orde van de Heilige Drie-Eenheid op om de gevangenen terug te kopen. Zijn discipelen waren echte voorlopers van de humanitaire acties en deze Trinitariërs kwamen zich in Audregnies vestigen om er een klooster op te richten en hun missie te organiseren. De plaats was voorbehouden aan de tuinen van het klooster voor de moestuinteelt, grasland voor de dieren en er was een ruimte die gewijd was aan de opvang van de armsten. De zone was dus bestemd voor veldwerk om er een bescheiden inkomen aan over te houden en zo hun missies te verzekeren : het uitoefenen van opvang en het terugkopen van gevangenen.
 

De overblijfselen van de geschiedenis

Van deze orde die vele gevangenen redde (meer dan 15 000 in 77 jaar tijd tussen de XVIIe en XVIIIe eeuw) blijven slechts enkele sporen over in Audregnies. We kunnen nog steeds een smalle deur terugvinden, waarvan de latei in blauwsteen beslaan is met twee blazoenen. Het ene stelt een uitlopend kruis voor, afgerond zoals een Maltees kruis, het andere toont 3 eenhoorns op een uitlopend kruis. Erboven : een datum 1763. U bevindt zich voor de ingang van het oude klooster die verhuist naar de noordflank van het plein in 1507. Twee beelden van de plaats stellen ons in staat om ons in te beelden hoe de Drie-Eenheid was onder het Oude Regime. Eenvoudige gebouwen, een monastieke ruimte omsloten door muren met een binnenkoer, schuur en stallen. Vandaag vertoont de Grote Markt een mooi geheel van landelijke architectuur van de XVIIIe eeuw. Elk jaar wordt de markt verlicht voor de Sint-Jans feesten, ter gelegenheid van een klank-en lichtspel dat dit geweldige verhaal illustreert.