Baisieux is een klein dorpje gelegen in een grote vlakte gevormd door de twee rivieren Honnelle en is bezaaid met groene weiden vol populieren en wilgen. Het platteland is er mooi en rustig. Er lopen talrijke stromende, bochtige rivieren en u vindt er talrijke wandelzones en opmerkelijke panorama‘s. Tegenwoordig is het een kalm en sereen dorpje maar het kende angstige periodes.

Een geschiedenis gekenmerkt door brand

Wat een bewogen verleden! We zouden zelfs kunnen spreken over een « vervloekt » dorp. Baisieux werd meerdere malen vernietigd en in brand gestoken maar het werd altijd heropgebouwd ondanks het geweld van de plunderingen. In brand gestoken omwille van godsdienstoorlogen, tijdens de doortocht van Lodewijk XIV en zelfs door de schuld van een te wilde koe, de gemeente herrijst steeds als een phoenix uit de as! In 1578 maakt de hertog van Aleçon het kasteel van Baisieux met de grond gelijk en steekt vervolgens de huizen van de dorpsbewoners in brand. Zijn doel : zijn grondgebied ontdoen van de sekte van protestanten door het te reinigen met vuur. In die tijd stierven de mensen voor de manier waarop ze tot God baden...Om het verhaal te vertellen, de inwoners van Mons verzetten zich fel tegen de hertog en verdrijven zijn troepen, die door de vernedering, de bevolking in het achterland teisteren met wrede vervolgingen. 

In 1649 worden de huizen van Baisieux opnieuw in brand gestoken. Dit keer op het bevel van Franse krijgsmannen, het hele dorp wordt in brand gestoken, uitgezonderd de twee boerderijen die met sterkere materialen waren gebouwd en uit de buurt van de huizen stonden. In 1794, een nieuwe ramp, het dorp brand nogmaals af. Geen oorlog maar een koe die het vuurtje omver loopt en haar stal in brand steekt en dan de woningen. Ondanks de gevechten van 14-18 herwon de gemeente haar sereniteit en rust.
 

 

Typische steegjes

Door er te wandelen reist u in de tijd. De Rue Descamps is hier een perfect voorbeeld van. De straat leidt via sommige geplaveide wegen naar het centrum van het dorp en de kerk. Tussen muren en hagen, voorbij een boerderij aan de rand van de weiden, neemt u en herinnert u zich de oude wegen. De bebouwing en situering onthullen verwevingen en typisch bouwwerk, er zijn ook grote agrarische woningen ingemetseld in het hart van de oude woningen. Naast de kerk staat de Colombier toren van de boerderij Maieur Madeleine, gebouwd in 1795, die de omliggende gebouwen en een typisch Doorniks huis overheerst. De bakstenen kerk van Baisieux en haar toren herbergen enkele schatten. Een standbeeld uit de XVIIe eeuw dat Sint-Algedonde voorstelt alsook enkele objecten die behoorden tot de Trinitariërs van Audregnies. Het omliggende platteland van Baisieux beschikt over verschillende interessante uitkijkpunten over de omgeving. Dankzij de kleine wandelpaden kunt u er naar hartenlust ongelooflijke wandelingen maken. Indien u zin heeft kunnen de stadswandelingen en natuurwandelingen u meenemen op die paden. 

U vindt meer informatie in het stadhuis van Quiévrain en Baisieux.