Op de weg tussen Mons-Maubeuge wekt Quévy-le-petit uw nieuwsgierigheid op. Hier en daar in het dorp daagt een veroordeelde in gevangeniskleren de voorbijgangers uit. Die frêle man, die niets lachwekkends heeft, is niet een van de Dalton broers die ontsnapt is uit zijn gevangeniscel. De pummel heet Béria en hij betekent voor de inwoners van Quévy wat Joe Dalton betekende voor de aficionados van Lucky-Luke : een icoon! 
 
Béria Thiméléon Philibert werd geboren tijdens de eerste ventôse van het jaar 1769. Deze grote manspersoon met samenzweerderig oog is niets anders dan een bandiet, een flauwe grappenmaker, die het dorp Quévy-le-Petit al meer dan twee eeuwen teistert. Hij is een dief en een oplichter en hij laat de inwoners van de stad afzien. Elk jaar tijdens het eerste weekend van september vatten de inwoners van Quévy de koe bij de horens en maken in het hele dorp jacht op Béria. Ze arresteren hem en veroordelen hem tot de brandstapel! 
 

Het feest van Béria

Vanaf midden augustus duiken overal in het dorp vreemde wezens op, op de vensterbanken, in de voortuintjes. Jong en oud geven gestalte aan deze beroemde bandiet.
Tijdens het eerste weekend van september leeft Quévy-le-Petit op het ritme van de jacht op deze op zijn zachts gezegd folkloristische man. Zaterdag is er een fakkeltocht, op de klank van doedelzakken, op de paden en in de dorpsstraatjes in het spoor van de bandiet. Er worden scènes gespeeld om verschillende geheime locaties. De vermeende misdaden van Béria worden aan de menigte, die massaal aanwezig is, verkondigd. Rijkswachters, rechter, advocaat, vrouwen van het dorpen... allemaal dragen ze de klederdracht van weleer. 
Het plot verandert elk jaar en is geïnspireerd door de actualiteit en de belangrijke gebeurtenissen in het dorp. Gedurende de maanden ervoor wordt het hele evenement met veel precisie voorbereid door de Metgezellen van Béria.
Op zondag sluiten de rijkswachters de bandieten, die vaak uitgekozen worden in de menigte, op in de kooi maar om 15 u. begint het pas. Béria duikt op en haalt zijn laatste streek uit, de bandiet is voor niets bang! Na enkele burleske avonturen, wordt hij om 17 u. gearresteerd. Hij wordt de volgende dag voor de rechter gebracht, op maandag, in een stoet, vergezeld door de Metgezellen van Béria en de dorpsbewoners. De straf wordt uitgevoerd, Béria gaat op de brandstapel...

 
 

Het spook van Moneuse

Maar wie is die beroemde Béria? Hoe is de legende ontstaan? Er zijn meerdere verklaringen. Velen denken aan een knipoog naar Moneuse, baas van de « Chauffeurs van het noorden » die heel lang de bevolking van Henegouwen terroriseerde. De beroemde struikrover, Antoine Joseph Moneuse, werd op 12 februari 1797 gearresteerd in Quévy. Hij en zijn kompanen zaten verborgen achter de herberg Allard en werden geneutraliseerd door de gendarmerie van Mons. Moneuse werd opgesloten in de gevangenis van Asquillies en vervolgens vóór zijn proces naar de gevangenis van Mons overgebracht. Hij wordt ter dood veroordeeld ondanks een slordig onderzoek. De aanhouding, het proces en de executie van Béria tijdens de festiviteiten van Quévy gebeuren niet zonder zich het lot van Moneuse te herinneren... 
Het feest van de oogst, de twijfelachtige houding van een lokale boer... zouden ook aan de basis kunnen liggen van deze traditie, maar hoezo? Béria is vandaag de dag bovenal een voorwendsel om te feesten en bijeen te komen. 
 

Wandelroutes

De bandiet is ook het onderwerp van een aangeduide wandelroute in het dorp. Op 5 kilometer vanaf de start van het Cultureel Centrum ontdekken de wandelaars de verschillende plaatsen waar de hoogtepunten van het feest van Béria plaatsvinden. Het is de gelegenheid om te zien in welke mate het platteland en het landelijk erfgoed hier bewaard zijn gebleven. Een variant neemt u mee naar Quévy-le-Grand terwijl andere routes, in het leven geroepen onder andere door het Natuurpark van de Haut-Pays, ook uw wandelroute zullen kruisen. 
 

Een levendige stad

Quévy is het oord van de wandelingen maar ook een stad waar feest wordt gevierd! De gemeente organiseert het hele jaar door feesten en evenementen die jong en oud bijeenbrengen. Het feest van de oogst op traditionele wijze in Blarégnies waar zich elk jaar tijdens de maand augustus talrijke liefhebbers en verzamelaars van oude landbouwmachines verzamelen. Parade van landbouwtractors, bijeenkomst van trekpaarden... Al meer dan 30 jaar lang is het oogstfeest van Blarégnies een must. Andere niet te missen afspraak : de humoristische race die elk jaar tijdens het weekend van Hemelvaart plaatsvindt in Blarégnies en al meer dan 40 jaar lang bestaat!