De zuidelijke terrils of steenbergen van Quaregnon zijn, door de goede wil van velen, tot echte toeristische bezoekplaatsen uitgegroeid. Ze zijn ingericht en uitgerust om te wandelen en zijn stuk voor stuk bijzonder. Aan de voet van een van hen kunnen we zelfs een reproductie van de grot van de Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes vinden! 
 

Bij elke steenberg hoort een wandeling

In België zijn steenbergen grote wandelgebieden geworden. We kunnen er verrassende natuur waarnemen, onvindbaar elders in het land en we genieten er van prachtige panorama‘s van de omliggende omgeving. Indien u ongelooflijk veel zin heeft om uw klimvaardigheden te testen dan is Quaregnon een perfecte plaats om ze te beklimmen. Begeleide wandelingen nemen u mee om deze vreemde heuvels te ontdekken. In Champ Pagnon, de toeristische dienst van Quaregnon, vindt u praktische brochures om meer informatie te krijgen. Vol praktische en historische aantekeningen, deze brochures zullen u op de steenbergen begeleiden en bezorgen u alle nodige informatie om hun geschiedenis en ecosysteem te begrijpen. Ze zullen u ook helpen de weg te wijzen met hun duidelijke kaarten zodat u niet verloren loopt!
 
 

De steenbergen van het zuiden

De routes van de terrils van het zuiden worden aangeduid en starten aan het wijkhuis « Plein Sud » », Place du Sud… natuurlijk! Op het programma : 7 beklimmingen naar wens De steenberg Saint-Placide of terril de la Croix neemt u mee naar de top, aan de voet van een kruis van meer dan 18 meter hoog. Om er te komen, neem de rue du Bout de là-Haut… 
De steenberg Saint-Félix strekt zich uit over 5,7 ha hobbels die omgevormd zijn tot bike park. Dit tot groot genoegen van mountainbikers die hier beschikken over een piste van 1,8 km of het BMX-circuit kunnen uitproberen. In dezelfde geest biedt de terril van Rieu du Cour tegenwoordig een park met watervallen : 3,5 hectare terrein aangelegd voor multisporten met wandelpaden, een vijver en zelfs een waterval. Meer op de natuur gericht, op de steenberg van Trannoy staan een groot aantal opmerkelijke bomen die er spontaan zijn gegroeid, eiken, zwarte dennen en enkele Libanonceders, zijn beklimming zal u meenemen naar het hoogste punt van Quaregnon. Om uw parcours te eindigen, zal u wanneer u één van de 3 terrils van de fief de Lambrechies bezoekt, gedwongen worden tot een moment van bezinning wanneer u voorbij de twee mijnschachten met een dramatisch verleden komt. Er stierven 57 mijnwerkers op 15 en 17 mei 1934, ze worden jaarlijks door de gemeente herdacht.
 

De grot van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Nabij de voet van de terril de la Croix ligt één van de meest verbazingwekkende plaatsen van Quaregnon. U vindt er een exacte replica van de grot van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Hoogst ongebruikelijk. Deze uniek creatie is de wil van een man, Charles Mahieu, die goed geholpen werd door zijn trouwe schenkers. Ze werd ingehuldigd in 1903 en verwelkomt dagelijks gelovige of niet gelovige wandelaars. U kunt er samenkomen, een kaars aansteken maar ook de 15 kapellen, die de 15 mysteries van de rozenkrans symboliseren, bezichtigen. Sommigen zullen deze creatie zien als een financiering door de grote bazen van de steenkoolmijnen. Ze waren allemaal, met zeer weinig uitzonderingen, praktiserend katholieken. Er vindt elk jaar een bedevaart plaats op de tweede zondag van september.