Houdt u van oude stenen en mooie landelijke wegen? Richting Lombise, charmante streek van de entiteit van Lens. In het hart van het dorp wordt het plein omringd door statige gebouwen. Alle gebouwen hebben één ding gemeen : de familie Boessière-Thienne.
 
In het midden van het plein is het leuk om 360° te draaien en de monumenten te bekijken die u omringen. Waar u ook kijkt er zal steeds een gebouw zijn dat uw aandacht trekt. Laten we beginnen met het meest verbazingwekkende : het kasteel! Het staat helemaal achteraan het plein en is gelegen in een uitgestrekte, bosrijke eigendom met een prachtig aangelegd park. Het werd gebouwd in de 18e eeuw op de plek van een voormalige burcht, het kasteel kan niet bezocht worden, het is de eigendom van dezelfde familie sinds de bouw. De graven van Thienne hebben zich lang ingezet voor Lombise. Zonder hen zou het dorp er niet hetzelfde uitzien. Het is Françoise de Thienne die de laatste hand legt aan het uiterlijk van het kasteel, ze laat de vijver graven die we kunnen zien aan de belangrijkste voorgevel. Ze laat ook de imposante kerk bouwen die we vandaag nog kunnen zien. 
 

De kerk Onze-Lieve-Vrouw van Foy

De kerk werd gebouwd in 1852 en opgetrokken in neoromaanse stijl volgens de plannen van de architect M.Limbourg, afkomstig van Ath. Haar grote volumes zijn indrukwekkend, de schone is ook bekroond met een achthoekige toren ter hoogte van de kruising van het transept.  Een dergelijke kerk in zo‘n klein dorpje, laten we zeggen dat u dit niet elke dag zult zien. Weet ook dat er binnen is geplaasterd en geschilderd. De familie Thienne rust voor eeuwig in het gebouw. De monumenten en de grafzerken herinneren ons aan de wonderlijke geschiedenis die de graven en gravinnen bindt aan het dorp. De familie Thienne, die Boessière werd, telt trouwens een groot aantal burgemeesters. 
 
 

Burgemeester van vader op zoon/dochter

De markies Gaëtan-Marc-Antoine was burgemeester van Lombise van 1872 tot 1931. Zijn kleinzoon Marc-Antoine, laatste markies van Boëssière-Thienne, was burgemeester van Lombise van 1946 tot aan zijn dood in 1962. De man werd bijzonder geëerd tijdens de Tweede Wereldoorlog omdat hij het bevolkingsregister van de gemeenten verborg om zo de verplichte arbeid te voorkomen van de mannen van Lombise. Hij werd trouwens gevangengenomen door de Duitsers omwille van deze moedige daad. Zijn weduwe, de gravin Renée-Victoire Carton de Wiart was de laatste burgemeester van Lombise tot aan de fusie van gemeenten in 1977. 
 

Neotraditioneel

Denkt u dat we alles gezien hebben? Helemaal niet! Tegenover de kerk werd een opmerkelijk geheel van meerdere gebouwen, voorheen toegewezen aan de Post, in neotraditionele stijl opgetrokken en dit op initiatief van de Gravin van Thienne in de tweede helft van de 19e eeuw. Tegenwoordig zijn ze omgevormd tot woningen en vertonen ze nog de prachtige, verzorgde voorgevels. En last but not least, het Huis van de Voerman met zijn witgekalkte gevels en dakramen om het panorama af te sluiten. Dit charmant gebouw herbergt een restaurant waar u kunt genieten van een traditionele keuken die gebruik maakt van streekproducten.