Ten noorden van Mons wordt de gemeente Lens gekenmerkt door haar vreedzaam platteland en haar groen landschap. De velden zijn hier talrijk en de boerderijen vertonen trots hun massieve silhouet. Achter deze prachtige boerderijmuren liggen producten verborgen die uw smaakpapillen kunnen bekoren ! 
 
Wat opvalt als we op het platteland van Lens wandelen zijn het aantal boerderijen en vooral de afmeting ervan in de gemeente. De dorpen Bauffe, Cambron-Saint-Vincent of Montignies-lez-Lens vertonen prachtige gebouwen, het ene nog mooier dan het andere. In de inventaris van het Waals cultureel erfgoed worden er in Lens meer dan 80 boerderijen geteld die van historisch belang zijn of een patrimoniale waarde hebben ! 
 

Lokale en seizoensgebonden producten consumeren

Sommige boerderijen werden tot woningen omgebouwd, andere zijn nog steeds actief. Enkele onder hen openen hun deuren en zijn een rechtstreeks verkooppunt. Dit is de beste manier om een streek te leren kennen en te proeven van haar streekproducten en specialiteiten. De producenten en boeren zijn er zich van bewust dat ze hun krachten moeten bundelen om deze levenswijze te behouden en ze hebben zich trouwens zonder aarzelen gegroepeerd of verenigd om hun producties aan de inwoners en bezoekers aan te bieden. Le Panier Lensois is een solidaire aankoopgroep die een vijftiental producenten uit de gemeente samenbrengt. De producenten stellen elke week manden met groenten en verse producten samen voor de gezinnen die zich geëngageerd hebben om regelmatig hun voedsel te bestellen bij de vereniging. Le Panier Lensois functioneert zo op basis van een denkwijze van actief burgerschap. Door lid te worden van de vzw zijn de inwoners er zeker van dat ze lokaal en seizoensgebonden consumeren en dusdanig de producenten uit hun gemeente te doen leven. 
 
 

Streekproducten in al zijn facetten

U bent op bezoek en u wilt proeven van de streekproducten van Lens? Twee mogelijkheden, ofwel gaat u onmiddellijk naar een directe verkoop van een boerderij, ofwel gaat u naar Au Fil des Saisons, een groenten en fruit winkel die lokale producten promoot. In hun winkel in rue du Thy in Lens, bieden Anaïck en Frédéric seizoensproducten aan die geteeld werden in naburige velden of afkomstig zijn van producenten uit de omliggende gemeenten. Naast groenten en fruit vindt u sappen, koekjes, jam, verse producten (yoghurt, boter, melk) maar ook de chocolade van Ann Douteur, een chocolatier uit Lombise, de likeuren en sterkedranken van Maison Scouflaire (Herchies-Jurbise) of zelfs de paté en bereide maaltijden van Véro en Phil, producenten in Graty (Silly). Bij Anaïck en Frédéric, voorgerecht-hoofdgerecht-dessert made in Lens ( en omgeving), het is mogelijk!