Het kasteel van Egmont, dat bijna volledig verdwenen was aan het eind van de 19e eeuw, heeft zijn voortbestaan te danken ​​aan Edmond Puissant. Deze voormalige burcht, die vandaag bewoond wordt door een religieuze gemeenschap, was doorheen zijn geschiedenis in de handen van illustere families. Ontdekking van dit erfgoed met een rijke geschiedenis
 

Een woelige geschiedenis

De geschiedenis van deze burcht begint in de 11e eeuw. Wauthier, de toenmalige landheer van Lens, laat in de rand van het dorp Herchies een eerste vesting bouwen, die zijn verschillende opvolgers zullen verbeteren tot in 1325. Het gebouw gaat vervolgens over in de handen van de families de Ressegem en de Gavre, voordat het in het bezit van Nicolas Rolin komt, die rond 1461 de slottoren laat bouwen. In 1570 restaureren Charles de Berlaymont en zijn vrouw Adrienne de Ligne het kasteel voordat het overgaat in de handen van de families d’Egmont en Egmont Pignatelli, die het domein opkopen tijdens de Franse Revolutie. 
Aan het eind van de 19e eeuw is het kasteel een geheel van ruïnes, alleen de slottoren van de 15e eeuw en de woning van de provoost, waarin een boerderij ondergebracht is, staan nog overeind. 
Het gebouw was toen verdwenen als Edmond Puissant, groot verzamelaar en liefhebber van erfgoed, het niet had gekocht. Met diverse restauraties van kastelen in Henegouwen op zijn actief begint de kanunnik aan de redding en restaureert alle stenen die nog overeind staan. In 1933 laat hij het kasteel na aan de stad Bergen. Zijn erfgoed en zijn collecties zijn nog altijd te bezichtigen in het Museum Chanoine Puissant.
 

De Priorij van Maria Middelares

Iets buiten het dorp Herchies verheffen zich de prachtige overblijfselen van de grote burcht uit de lage middeleeuwen. Door de vele verbouwingen die het heeft ondergaan, kan het vandaag getuigen van een geschiedenis van verschillende eeuwen, tot grote vreugde van de bezoekers, maar ook van de monniken die er wonen.
De priorij van Maria Middelares, die op 4 oktober 1985 op de site van het voormalige kasteel werd gesticht, telt momenteel een kleine twintig monniken, die de verschillende onderhouds- en restauratiewerken uitvoeren. Zij bieden een kleine ambachtelijke productie (of restauratie) van schilderijen, beelden en paternosters. Een monastieke winkel verkoopt de verschillende producten van hun werk: manden, jam, potten van aardewerk... Een verblijf in kamers om “hun gebed en hun stilte” te delen is ook mogelijk. Enkele overnachtingen die u ongetwijfeld de ideale omstandigheden bieden om uw momenten van spiritualiteit voluut te beleven. Het park en de slotgrachten, omgeven door natuur, bieden ook een mooie rustige omgeving!