Bier wordt in de 4 hoeken van de wereld gewaardeerd en wordt elk jaar gevierd en in de kijker gezet tijdens grote, populaire evenementen. Het bierfeest van Jurbise brengt elk jaar, tijdens het laatste weekend van juni, meer dan 4000 personen samen rond smakelijke dranken. 
 

Deze allerbeste hop

Bier is eeuwenoud en streelt al 5000 jaar lang ons gehemelte ! De mooie blonde bieren en hun soortgenoten zijn altijd in de mode... We kunnen zelfs stellen dat hun liefdevol karakter nog nooit zo belangrijk was. Vroeger werd bier beschouwd als « niet bijster klassevol » maar nu krijgt het terug allure dankzij onder andere nieuwe artisanale brouwerijen die veel waarde hechten aan de knowhow. Genieten vanaf de eerste slok, proeven van het lichte schuim, bittere toets van de hop, lekkere smaak van de fijn gebrouwen granen, voldoende argumenten waardoor je het terug wilt smaken maar ook nieuwe producties wilt ontdekken.
 
 

Voor elk wat wils

Al 16 jaar lang houden het organiserende team en de talrijke vrijwilligers, aanwezig op de dag van het feest, vast aan een geslaagd bierfeest. De 18 leden van het organiserend comité werken het hele jaar door aan de voorbereiding van het evenement. De voorbereiding van de praktische aspecten, de veiligheid en natuurlijk de selectie van de geëerde bieren. Ze bezoeken hieromtrent de verschillende bierbeurzen die in België worden georganiseerd om hun nieuwigheden te ontdekken en te selecteren. De onmisbare bieren zijn er natuurlijk aanwezig, begeleid door de minder bekende lokale en ambachtelijke producties. U begrijpt het al, er staan ontdekkingen op het programma die de liefhebbers zullen waarderen.
 

Gezelligheid als waarde

Het feest wordt door 150 vrijwilligers gedragen en is een waar moment van gezelligheid. De bevolking is erg aan het evenement gehecht, de mensen komen er voor het genoegen om er vrienden en familie te ontmoeten. In de loop der jaren werd het een niet te missen feest in Jurbise, het werd het belangrijkste feest van het dorp. De gratis toegang, de volledig veilige plaats voor de kinderen en de geplande concerten op zaterdag en zondag zijn allemaal argumenten die jong en oud overtuigen. Voor elk wat wils. Zaterdag om een goed rockconcert te beluisteren en zondag om een uitstap te doen en te spelen in familieverband. Het is ook het moment om het dorp samen te brengen rond gemeenschappelijk en erkend erfgoed, het bier. Om er volledig voor te gaan worden de ingezamelde gelden, indien er voldoende zijn, gebruikt ter ondersteuning van verenigingen met doelen ten voordele van kinderen. Een prachtige filosofie om elk jaar te beleven tijdens het laatste weekend van juni.
 

www.fetedelabiere.be