Jurbise is een plattelandsgemeente gelegen tussen Mons en Ath, die bestaat uit de deelgemeenten Erbaut, Erbisoeul, Herchies, Jurbise, Masnuy-Saint-Jean en Masnuy-Saint-Pierre.

Wandelaars kunnen langs bewegwijzerde wandelpaden kapellen en prachtig verzorgde boerderijen ontdekken. Zo is er de boerderij van Saint Moulin in Herchies die bekend staat voor het telen van miscanthus, of de boerderij van Gipleux met zijn indrukwekkende voorportaal waarin het wapenschild van de graven van Henegouwen van uit 1743 te zien is. Het bouwkundig erfgoed is één van de troeven van Jurbise. Hier vindt u talrijke kastelen zoals het Château des Viviers of Châteaud’Herchies, dat ook wel het kasteel van Egmont genoemd wordt.
 
 
 
De gemeente heeft eveneens talrijke andere bezienswaardigheden, zoals de fontein Locquet in Herchies waar het water opborrelt uit een blauwe steen die bewerkt werd door Jean Bersoux, een steenhouwer uit Soignies. De Spijkereik (Chêne à clous) van Herchies die in 1985 door het Waals Gewest op de monumentenlijst geplaatst werd, blijft echter het meest verrassen.

Sportievelingen kunnen hun hartje ophalen tijdens een van de talrijke wandelingen die georganiseerd worden op het grondgebied van de gemeente of tijdens een partijtje golf in de Royal Golf Club du Hainaut. Dankzij folklore en evenementen zoals de kermissen van Herchies en Erbisoeul, de processie van Sint-Bartholomeus of de bierfeesten, kan iedereen genieten van de gezellige sfeer waarvoor deze gemeenten bekend staan.
 
 
 
Wist u...?
De bekende dichter en romanschrijver Pierre Coran is afkomstig van Jurbise. Na een carrière van 50 jaar en een oeuvre van 130 boeken, schept deze winnaar van talrijke prijzen er nog altijd evenveel genoegen in om te schrijven en gelezen te worden. Hij heeft trouwens met plezier enkele verzen geschreven over zijn woonplaats.

Administration Communale de Jurbise
Rue du Moustier, 8 - 7050 Jurbise
Tél : +32 (0) 65/37.74.20
Fax : +32 (0) 65/37.74.35
info@jurbise.be - www.jurbise.be