“Caillou-qui-Bique”. Met zo’n naam is het geen wonder dat de site nieuwsgierigen trekt! Als je ziet hoeveel circuits de site doorkruisen, zou je bijna kunnen zeggen dat alle wegen naar de Caillou-qui-Bique leiden, Rome kan maar beter oppassen...

Het is ongetwijfeld een van de meest bezochte bezienswaardigheden van de gemeente Honnelles. De Caillou-qui-Bique, gelegen in het bos van Angre in Roisin, wekt nieuwsgierigheid om verschillende redenen. De eerste is zijn enigszins ongelooflijke geschiedenis. De grote steen zou immers het werk van de duivel zijn. Satan zou het niet verdragen hebben dat de heilige Remaclus de abdij van Stavelot bouwde. Om de inhuldiging te voorkomen, vertrok hij vanuit de Pyreneeën met een enorme rots op de rug om die op de kerk te gooien. Maar onderweg kwam hij een arme man tegen die hem vertelde dat de weg nog lang was... Ontmoedigd en kwaad omdat hij niet op tijd zou komen om het feest te bederven, liet de duivel uit woede zijn rots vallen, die in de grond zonk... Deze rots, die lijkt te balanceren sinds het begin van de tijd, zou dus de Caillou-qui-Bique zijn!

 
 

Een betoverende plek

Naast de legende die een glimlach kan uitlokken, is de Caillou-qui-Bique vooral de omweg waard omwille van de uitzonderlijke omgeving. Bewaterd door de Grote Honnelle troont de Caillou in een universum van kreupelhout tussen gele en andere narcissen. Vogels fluiten op de klanken van het zacht stromende water. De plek is betoverend, een en al reliëf. Wanneer je door het bos van Angre loopt, dicht bij de beroemde Caillou, begrijp je waarom de grote Belgische dichter Verhaeren er graag wandelde. Waaraan dacht hij trouwens toen hij naar deze stapels rotsen keek? Want de Caillou-qui-Bique is niet alleen... Andere scherpe rotsen houden hem gezelschap. Zoals elke wandelaar vroeg de kunstenaar zich misschien af hoe lang de rots zo al in evenwicht hield? Welnu, na onderzoek blijkt dat honderden miljoenen jaren deze grote steen van ons bestaan scheiden.

Miljoenen jaren

Vanaf 25 meter hoogte kijkt deze puddingsteen (sedimentgesteente) al 370 miljoen jaar tersluiks naar de nieuwsgierigen. De tyrannosaurus was zelfs nog niet geboren! Dat maakt ons nederig.

Voor de liefhebbers van geologie, de rots Caillou-qui-Bique is een klassiek voorbeeld van sedimentgesteente. het is de enige plek in de regio waar zo’n oude en zo’n ongewone vorm kan worden bezichtigd! De meeste van de valleien van het landschap van Honnelles staan bekend om hun kalksteenformaties...

 

 

Wandelingen

Verschillende bewegwijzerde circuits doorkruisen de site. Het circuit Natura 2000 Honnelles (circuit C) loopt door Roisin en het bos van Angre. Wandelaars komen her en der in het bos steenblokken met de mooiste verzen van Emile Verhaeren tegen. Vanaf de Museale Ruimte Verhaeren vertrekt het stenencircuit (4km) in de voetsporen van de kunstenaar. De belangrijkste halte tijdens de wandeling: de Caillou-qui-Bique natuurlijk!