Het Mac's is ondergebracht in Le Grand-Hornu, een ‘ideale stad’ die in het begin van de 19e eeuw ontworpen werd door een mijneigenaar en lijkt op geen enkel ander museum voor hedendaagse kunst om het even waar ter wereld. 

Een buitengewone locatie

Het Mac's is een echt buitenbeentje onder de musea en is totaal anders dan het MOMA van New York of het Centre Pompidou van Parijs. Het is niet gelegen in een hoofdstad, maar op een landelijke locatie bij Mons, midden in een vroeger mijnbouwgebied. Het eerste meesterwerk dat in het oog springt zodra men de site betreedt, is de locatie van het museum zelf. Een voormalig mijnbouwcomplex dat gebouwd werd in het begin van de 19e eeuw. Henri De Gorge wilde zijn arbeiders een beter dagelijks leven bieden in een ‘ideale stad’ die een ongekend niveau van comfort bood. De oude gebouwen in neoclassicistische stijl zijn een architecturaal hoogstandje en stralen een verbazingwekkende sereniteit uit.
 

 

Een museum voor iedereen

In het verlengde van de visie van zijn bouwer, wil het Mac's voor iedereen toegankelijk zijn. Eén enkel ticket biedt toegang tot de hele site met het designmuseum van Le Grand-Hornu Images en het museum voor hedendaagse kunst, ongeacht het aantal lopende tentoonstellingen. Elke dag om 14 uur wordt er een gratis bezoek met gids aangeboden. Grote namen van de hedendaagse kunst, zoals Giuseppe Penone of Christian Boltanski, staan er naast minder bekende kunstenaars. Het Mac's beoogt niet om zoveel mogelijk moderne meesterwerken te verzamelen, maar om de huidige trends weer te geven. Het museum nodigt uit om na te denken over de maatschappij in het gezelschap van eigentijdse kunstenaars. Het streeft ernaar om mensen te leren kijken en obstakels op te heffen.
 

 

Een eclectisch museum

De collectie omvat 350 werken en wordt voorgesteld in uiteenlopende en afwisselende tentoonstellingen. Het Mac's brengt namelijk geen permanent aanbod en vernieuwt constant! Dit gebeurt aan de hand van drie sterke thema's: herinnering, de leefomgeving en poëzie. Het museum staat open voor allerlei genres en disciplines, en heeft aandacht voor zowel traditionele kunstvormen (schilderen, beeldhouwen …) als voor moderne en eigentijdse uitvoeringen (fotografie, installaties, film, multimedia …).