Elk jaar, sinds meer dan 20 jaar, wordt “Het feest van de 19e eeuw” gevierd in de gemeente Montroeul-sur-Haine. De oude brouwerij opent een weekend lang zijn deuren voor alle wandelaars. Zij komen met bijna 4000 om in een gemoedelijke sfeer een dorpsfeest te vieren dat die naam waardig is. 
 

Een geschiedenis om te doen herleven

Welkom in “La Noyelle”. Dit oude vierkante gebouw maakt vanaf de toegangspoort indruk door zijn grote afmetingen. Het is genoemd naar het gehucht waar het gevestigd is. Zijn lange geschiedenis openbaart zich op zijn muren, waarop met name het jaartal 1814 staat. Op een dergelijke plek is het niet moeilijk je voor te stellen hoe het leven van vroeger was. “U bent in een voormalige boerderij-brouwerij. Men werkte in de velden om het graan te oogsten met boerenpaarden. Daarna werd het bier gebrouwen dat verdeeld werd in alle omliggende dorpen”, aldus Jean-Pierre Auguste de Bériot, de eigenaar van de locatie. Het was door terug te denken aan de geschiedenis van de boerderij en van het dorp dat de organisatoren het feest van de 19e eeuw bedachten. “De maand augustus was een hoogtepunt op het platteland, de oogst werd gevierd, men kwam samen om een aangenaam moment door te brengen met de buren en de andere dorpsbewoners.” Het was die geest die het vrolijke team elk weekend vóór 15 augustus wou doen herleven: “een kermis op de wijze van vroeger waarop men eet, speelt, danst en een aangenaam moment beleeft in de ware traditie van de dorpsfeesten”.
 
 

Een kermissfeer van vroeger

Elk jaar organiseren Catherine, Jean-Pierre, Gérard, Pierre en vele andere vrijwilligers het evenement met oprechtheid en toewijding. Met het gevarieerde programma is er overdag voor elk wat wils, met eten en drinken op elk gewenst moment. Gezinnen, dorpsbewoners of enkele nieuwsgierige bezoekers... iedereen deelt de gemoedelijke sfeer van het feest. Op vrijdagavond komt de boerderij tot leven tijdens een folkavond met dansmeester, een goede manier om het feest met muziek in te zetten. Op zaterdag wacht er u een volledige dag op de boerderij. Vanaf 9 uur worden bewegwijzerde wandelingen van 5 of 10 km georganiseerd om de prachtige plattelandsomgeving te ontdekken. Daarna gaat iedereen terug naar de boerderij om te genieten van de locatie en van het uitgebreide programma. Non stop theater, ambachtslieden, geluid-, vuur- en lichtspektakel, straatartiesten, vuurspuwer .... en zelfs een varkenstiercé! De boerderij en haar oude stenen komen tot leven op het ritme van de orkesten. Er is zelfs een kermis zoals vroeger. De carrousel, oude schommels en oude draaimolens blijven de kinderen plezieren. Voor de gelegenheid wordt elk jaar ook het “Grande Noyelle”-bier opnieuw gebrouwen, een mooie gelegenheid om samen met plezier te toosten!


Les Amis de la Noyelle ASBL
Rue du Fayt, 33 
7350 Montroeul-sur-Haine