Twee broers, Étienne en Vincent Dupont, verdedigen al 31 jaar de kleuren van Thulin. Hun hotel-restaurant ligt midden in het dorp, in een oud herenhuis, biedt een familiale sfeer en authentieke gerechten. In de“XIXème” vergezellen kwaliteit, vriendelijkheid en zin voor service de seizoenen.
 

Een centrale locatie in Thulin

De broers zijn een lange weg gegaan sinds de opening van het restaurant. Drie decennia geleden, toen ze aan het avontuur begonnen, hadden Etienne en Vincent zich ongetwijfeld niet kunnen voorstellen dat ze zo'n succes zouden hebben. Trouwe klanten, een bevolking die erg gehecht is aan het hotel-restaurant... De XIXème is met de jaren een ware instelling geworden in Thulin (gemeente Hensies). De twee broers zijn erin geslaagd om de sociale functie van het voormalige huis dat, voor de anekdote, altijd zijn deuren heeft geopend voor het publiek sinds 1822, te bestendigen. "Het etablissement is altijd een lokale handelszaak geweest die open was voor het grote publiek. We proberen deze lange geschiedenis met passie en nederigheid voort te zetten", vertellen ze ons. Alles begon in 1985 met een taverne waar iedereen graag bijeenkwam na een werkdag. Deze plaats voor ontmoeting en uitwisseling werd al gauw aangevuld met een restaurantruimte die in die tijd al de lokale productie ruim toebedeelde. Alles is geleidelijk gegaan, met behoud van de waarden waaraan het adres zijn reputatie te danken heeft: kwaliteit en service. Nieuwe gebouwen naast het huis werden opgekocht om voor voldoende ruimte te zorgen voor vandaag een restaurant met 80 zitplaatsen, een hotel met 18 kamers en zelfs een cateringruimte waar je elke week nieuwe bereidingen van Vincent kunt kopen.
 
 

Een actuele authentieke keuken

Naar het aantal gerechten dat elke middag wordt geserveerd te oordelen, maakt het adres zijn reputatie van een kwaliteitsvolle, eenvoudige en gulle keuken waar. "Dit is de beste erkenning", zegt Etienne die de klanten bedient. De keuken van Vincent in de "XIXème" is traditioneel en gericht op Franse streekgerechten. De seizoensmenu’s zijn altijd gebaseerd op lokale producten. Op het menu: gekookte asperges in 8 voorgerechten of hoofdgerechten (meer dan 800 kg gekookte asperges per jaar), mosselen, wild, quinzaine du Beaujolais... en de tijdloze stukken rundvlees, vis, zuurkool of cassoulet... Als u de “XIXème” binnengaat, kunt u rekenen op huisbereide gerechten op basis van seizoensproducten. Maar ook buiten de keuken is het onmogelijk om niet te profiteren van het dorp en de activiteiten die er voor u beschikbaar zijn. Etienne bevestigt ons: "Thulin heeft altijd gelegen op een knooppunt van handelswegen. Bovendien bevinden wij ons aan de poorten van het Parc des Hauts-Pays, een beschermd gebied met prachtige landschappen en een zeer mooi platteland om met de fiets of te voet te verkennen.” Als u geïnteresseerd bent in geschiedenis en erfgoed, aarzel dan niet om vragen te stellen aan Etienne, die gepassioneerd is door zijn dorp en het grondgebied; hij zal u de ontwikkeling ervan uitleggen en u enkele tips voor niet te missen uitstapjes geven. 

 
www.auberge-le-xix.be