Hensies bestaat uit de deelgemeenten Hainin, Montroeul-sur-Haine, Thulin en Hensies. Het kanaal Hensies-Pommeroeul vormt de grens van deze gemeente en ook de rivier de Hene (la Haine) stroomt door dit gebied. Deze historische rivier leent onder andere haar naam aan de gemeenten Hainin en Montroeul-sur-Haine. Bovendien beschikt Hensies over talrijke waterplassen zoals de Van Gheyt-vijver en de verschillende groene zones waar u optimaal kunt herbronnen.

De gemeente is trots is op haar religieuze erfgoed en heeft onlangs de orgels van de Sint-Georgiuskerk (Eglise Saint-Georges) en de Sint-Maartenskerk (Eglise Saint-Martin) laten restaureren.
 
 
 
Dankzij de vroegere economische bloei van de steenkoolmijnen, telt de gemeente Hensies 21 verschillende nationaliteiten op haar grondgebied. Om deze rijke culturele verscheidenheid in de verf te zetten, spannen enkele vrijwilligers zich in om een moestuin aan te leggen waar verschillende soorten groenten en fruit gekweekt worden, afkomstig van de landen van herkomst van hun kwekers. Elk jaar opent de moestuin een weekend lang zijn deuren voor het grote publiek.

Een ander initiatief is het “Feest van de 19de eeuw” (fête 19ième siècle) dat georganiseerd wordt in tijdens het tweede weekend van augustus.
 
 
 
 
In Hensies wordt ambachtelijkheid eveneens sterk op prijs gesteld, zo zijn er verschillende kwaliteitsvolle
hoeveproducten verkrijgbaar in bepaalde boerderijen van de gemeente, getalenteerde bloemisten stellen hun vakkennis ter beschikking en u kunt onder meer in slagerij Hainin huisgemaakte vleeswaren kopen.

Administration communale d’Hensies
Place Communale, 1 - 7350 Hensies
Tél : +32 (0) 65/76.73.52
www.hensies.be