Bij deze mooie huizen zult u tot uw verrassing ook enkele mooie art deco-gebouwen kunnen ontdekken. Volg de gids...
 
Een korte opfrissing voor wie een art deco-huis van een ander wil kunnen onderscheiden. Deze kunststroming is ontstaan in het begin van de 20e eeuw en kwam volledig tot bloei in de jaren ‘20 en ‘30. Om het eenvoudig te houden: art deco houdt van rechte lijnen en symmetrie. De gebouwen hebben een strakke en geometrische vorm met weinig gebogen lijnen en veel hoeken. U moet dus niet alleen de bouwstijl maar ook de ornamenten bekijken. Want zoals de naam al aangeeft, hecht de art deco veel belang aan decoratieve elementen. De kroonlijsten en raamlateien zijn vaak bedekt met hoge geometrische reliëfs. Laten we dat eens van meer nabij bekijken...
 

In het stadscentrum

In Frameries is de art deco nog steeds aanwezig in sommige straten van het stadscentrum. Met uw neus in de lucht, terwijl u van de vele winkels geniet, is een korte wandeling ter ontdekking van enkele art deco-gebouwen perfect mogelijk. Laten we beginnen met de Rue des Alliés, de belangrijkste winkelstraat van de gemeente. Als u winkelt, neem dan de tijd om enkele gevels te bewonderen. Het beroemde Café de l’Harmonie op nr. 41 onderscheidt zich door een bijzonder interessant grafisch beeld. Het is een van de oudste cafés van Frameries en het heeft nog steeds de sfeer van de dorpscafés van weleer. In de Rue des Alliés komt u langs het gloednieuwe winkelcentrum Quatre Pavés. Op een steenworp daarvandaan, op nr. 132, moet u eens een blik werpen op de eerste verdieping om een typische bouwstijl van Frameries te ontdekken, namelijk een (vrij massief) modernistisch volume met decoratie in art deco-stijl. 
 
 

Rue de France

Verder in de Rue de France volgen de stijlen elkaar op, maar zijn allemaal anders. U ontdekt er zeer dichte, modernistische gebouwen, meestal van baksteen, maar ook enkele mooie voorbeelden van art nouveau-huizen met gebogen lijnen. De huizen op nr. 4, 6 en 8 vormen een zeer mooi geheel door de kleurrijke decoratie op hun gevels. Kijk maar eens naar de prachtige dakvenstertjes! Een beetje verder, op nr. 18, kunt u een verbazingwekkend bouwwerk ontdekken van Pluvinage, een architect van Frameries die zeer populair was in het begin van de 20e eeuw. Het platte dak en vooral de beklede gevel zijn kenmerkend voor de art deco-stijl. Op de tegenoverliggende stoep, op nr. 47, bevindt zich een imposante villa in cottagestijl met een prachtige Engelse tuin. 
 

Cottagestijl

Villa’s in cottagestijl kunt u hier en daar in de stad bewonderen en met name in de Rue du Bois-Bourdon. Mis de drie realisaties op nr. 68, 70 en 74 niet. De eerste twee, onder één kap, werden gebouwd in het eerste derde van de 20e eeuw. Als u van de Opaalkust of de Normandische kust houdt, zult u de vakantiesfeer herkennen die de dakkapelletjes en frontons uitstralen. Wat een klasse! En wat vindt u van het iets verder van de weg gelegen huist ernaast? Hoekige baaien, halfvlakke decoratie, zuilen.. De gevel alleen al is een handleiding in de art deco! 
 

Het stadhuis

Merk echter op dat het grootste deel van de genoemde gebouwen privé-eigendom is. Plezier voor de ogen sluit niet uit dat de privacy gerespecteerd moet worden! Voordat u tot andere bezigheden overgaat, moet u zeker even halt houden op de Grand Place om het prachtige stadhuis te bewonderen. Het is totaal niet in art deco, maar zijn imposante en eclectische bouwstijl gedomineerd door torentjes is zeker even indrukwekkend!