Het is algemeen bekend dat de heilige Waltrudis de beschermheilige van Mons is. Wie heeft er nog nooit gehoord van de processie van de Car d’Or die de stad doorkruist tijdens de beroemde Ducasse? Minder bekend is dat Waltrudis ook de beschermheilige van Frameries is en dat de inwoners haar, net als in Mons, eindeloos vereren. 
 
Korte historische achtergrond. Iets meer dan 1400 jaar stichtte Waltrudis het klooster van “Castrilocus” op de heuvel die later Mons zou worden. In 1349, terwijl de pest vernieling zaaide in de stad, riep de bevolking van Mons de hulp van haar beschermheilige in om de plaag te stoppen. Haar wens werd vervuld. Sindsdien doorkruisen de inwoners van Mons elk weekend na Hemelvaart de stad met de overblijfselen van de heilige voor een jubelende menigte. In de processie die de beroemde Car d’Or vervoert, zijn de inwoners van Frameries aanwezig zijn en zij zijn daar niet weinig trots op. En terecht, want Waltrudis is ook hun beschermheilige! 
 

Hemelvaartsdag

In de 7e eeuw was het domein van Frameries eigendom van Walbertus, de vader van Waltrudis. Deze laatste gaf het als bruidsschat aan het klooster van Mons. Dus, elke Hemelvaartsdag, voordat de grote processie van Mons begint, viert ook Frameries zijn beschermheilige zoals het hoort. De festiviteiten beginnen met een plechtige mis in de kerk van Sainte-Waudru, gevolgd door een grote processie door de stad die eindigt op de grote markt. Net als in Mons is het evenement gezellig en brengt de inwoners en de bevolking uit de omstreken bijeen voor een dag. 
 
 

De heilige Aldegondis

Maar er is nog een heilige in Frameries. En dat is de zus van Waltrudis, de heilige Aldegondis! Zij stichtte een beroemd klooster in Maubeuge, waarvan de landerijen en eigendommen zich uitstrekten tot Noirchain... Na de processie met haar zus, de heilige Waltrudis, in Mons en in Frameries, keert de heilige Aldegondis terug naar Noirchain in het eerste weekend van augustus, op de dag van de rommelmarkt. Er volgt een processie in het dorp, waar zij zorgt voor de bescherming van de inwoners, in een gezellige en hartelijke sfeer.
 

Een levendige stad

Naast de geschiedenis van deze twee symbolische figuren die voor altijd de geschiedenis van de gemeente hebben getekend, herinneren deze gebeurtenissen eraan hoezeer Frameries en zijn inwoners ervan houden om bijeen te komen en te feesten. In Frameries is alles een excuus om bijeen te komen! Mis de bloemenmarkt van 1 mei niet. Van 7 uur 's ochtends tot 18 uur pronken er allerhande bloemen en struiken in de Grand’Rue, zodat iedereen zijn tuin kan verfraaien. Opmerkelijk zijn ook de rommelmarkt van Eugies, de jaarlijkse sportbeurs of de nationaal beroemde loopwedstrijden, zoals de Happy New Year Trophy met meer dan 1000 deelnemers tussen Kerstmis en Nieuwjaar.