De gemeente Frameries bestaat uit de deelgemeenten Eugies, La Bouverie, Noirchain en Sars-la-Bruyère.

Deze gemeente heeft verschillende bezettingen meegemaakt, maar heeft haar verleden kunnen verzoenen met het heden. In de 7de eeuw behoorde dit land toe aan Walbert, de vader van Sint-Waldetrudis (Sainte Waudru), de patroonheilige van de stad Mons.
De geschiedenisteksten die het bestaan van steenkoolmijnen in de 13de eeuw in het huidige Frameries vermelden, tonen aan dat de gronden van deze gemeente altijd al vruchtbaar geweest zijn. De overblijfselen van de boerderij van de Tempelorde (Ferme du Temple) en de schandpaal (Pilori) zijn de enige getuigen van deze periode. Het oude mijnverleden van Frameries heeft vandaag plaats gemaakt voor de gevarieerde fauna en flora op de voormalige terrils.
Deze terrils zijn belangrijke plaatsen met veel geschiedenis, maar bieden ook ontspanningsmogelijkheden.
De hele familie kan te voet of per fiets genieten van de verrassende paden.
 
 
 
 
Het industriële tijdperk heeft de gemeente gebrandmerkt, met talrijke sporen van deze groeiperiode voor de industrie maar ook de lijdensweg voor de bevolking. Het PASS, een oude kolenmijn, getuigt van deze tijd evenals “la Fabrique du Théâtre”, op de plaats van de vroegere “Ecole de la Chaussure” (schoenmakersschool).
Het hele jaar door worden hier veel feesten en evenementen georganiseerd zoals tijdens de feesten ter ere van de Patroonheilige van Frameries. Verder is er op 1 mei de jaarlijkse bloemenmarkt (Marché au fleurs) en de rommelmarkt van Eugies (brocante d’Eugies), die elk jaar meer dan 550 standen telt.
Frameries was ook een heel belangrijke plaats tijdens de Eerste Wereldoorlog. De Slag bij Frameries op 24 augustus 1914 speelde zich af op drie plaatsen in de gemeente.
 
 
 
 
Sport staat ook voorop in deze gemeente, die talrijke belangrijke sportevenementen ontvangt zoals wielerwedstrijden en bekende loopwedstrijden zoals de Happy New Year Trophy, die meer dan duizend lopers samenbrengt tussen Kerstmis en Nieuwjaar.

Le syndicat d’Initiative et de Promotion Touristique de Frameries
Grand-Place, 1 - 7080 Frameries
www.sipt-frameries.be

Administration communale
Rue Archimède, 1 – 7080 Frameries
Tél : +32 (0) 65/61.12.11
Fax : +32 (0) 65/67.71.22
www.frameries.be