Net als de stad Mons heeft ook de streek rondom de Henegouwse hoofdstad heel wat te bieden: een rijke geschiedenis van meerdere millennia, veel culturele activiteiten, levendige tradities en ongerepte natuur! 
 

Een levendige streek
 

Een levendige streekVerveling bestaat niet in Mons. De Henegouwse hoofdstad is een van de meest dynamische steden van België, maar ook de streek rond Mons is rijk aan activiteiten en ontdekkingen. Tussen de vallei van de Hene en het vredige platteland is er de Borinage met landschappen die getekend zijn door drie eeuwen van mijnbouw, in het zuiden is er het natuurpark van de Hauts-Pays waar de natuur in al haar glorie heerst ... Er is echt geen enkel excuus om binnen te blijven! De streek van Mons biedt een rijke keuze aan mogelijkheden voor amusement en ontspanning op elke leeftijd.
 

 
 
 

Van grijs naar groen

Er zijn talrijke en gevarieerde uitstappen mogelijk. Op enkele kilometers van het centrum van Mons liggen uitgestrekte groene landschappen. De terrils zijn vol kleur en huisvesten een buitengewone flora en fauna. De toppen bieden unieke vergezichten over de streek. Van op de terril van de Héribus te Cuesmes heeft men een buitengewoon mooi uitzicht op de stad Mons en de vlakte van de Trouille. In de vallei van de Hene zijn er wel zes natuur- en vogelreservaten en leven er in het meest bekende – het reservaat in het moerasgebied van Harchies-Hensies-Pommeroeul – alleen al zowat 250 soorten wilde vogels. Men kan er ook het meest uitgestrekte rietland van Wallonië verkennen. In de valleien van het natuurpark van de Hauts-Pays kunnen bezoekers genieten van de authentieke dorpjes en de rust van de natuur. 
 

 
 
 

Voor elk wat wils

Naast wandelroutes, buitengewoon erfgoed en authentieke levenskunst biedt de streek van Mons talrijke culturele en toeristische structuren om een dag met het gezin door te brengen. Hedendaagse kunst en design in Le Grand-Hornu, een wetenschappelijk avonturenpark in Frameries, brouwerijen in de Hauts-Pays, de prachtige tuin en het cultuurcentrum van de Closerie du Vieux Cèdre te Colfontaine en natuurlijk ook het fantastische dierenpark Pairi-Daiza in Brugelette ... Er is voor elk wat wils! Pairi-Daiza bevat meer dan 5.000 dieren en tuinen die de bezoekers de hele wereld rond doen reizen en werd in 2013 tot beste dierentuin en park van het jaar van België verkozen.