Rond Mons liggen terrils verspreid over de velden en liggen mijnstadjes midden in het platteland ... Welkom in de Borinage, een streek waar geschiedenis geschreven werd en wordt.

Een streek om te bezoeken

Hier heeft de mens altijd als één met de natuur geleefd. Reeds in de prehistorie werd ondergronds silex ontgonnen en daarna was steenkool aan de beurt. In 1830 is de Borinage met zijn 1.200 mijnschachten de wieg van de Europese mijnbouw. Klein of groot, rond of kegelvormig, midden in de velden of achter de tuinen van mijnstadjes ... alle terrils werden bebost om verzakking te voorkomen. Sommige zijn fantastische natuurreservaten geworden met verbazingwekkende ecosystemen, ideaal voor een interessante wandeling. De landschappen van de Borinage liggen midden in een streek die doorgaans plat is, maar zijn bezaaid met dalen en heuvels hellingen die zich perfect lenen tot verkenning te voet, met de fiets, met een gids langs een RAVeL-route ... Hier kan achter elke bocht een vroegere mijnbouwsite of mijnstadje liggen. Het industriële erfgoed is bijzonder indrukwekkend.

Renovatie van buitengewone sites

Le Grand-Hornu, waar geschiedenis en architectuur hand in hand gaan, kreeg een verbazingwekkende nieuwe bestemming. Dit oude mijncomplex is erkend als werelderfgoed door de Unesco en uitgegroeid tot een toplocatie voor internationale tentoonstellingen van hedendaagse kunst en design. In Frameries werd een oude steenkoolmijn door Jean Nouvel omgebouwd tot een wetenschappelijk avonturenpark! Mijnen zijn saai en grijs? Helemaal niet! Het PASS laat groot en klein op een leuke manier kennismaken met materialen, fysica en technologieën. De ziel en geschiedenis van de locatie blijven echter behouden. Midden in een park van 28 hectare, aan de voet van een terril dienen de sporen van de oude steenkoolmijn als basis om op een speelse manier te vernemen hoe het er vroeger aan toe ging. Er werden zowat overal observatieposten geplaatst om alle facetten van de natuur te ontdekken. Het behoeft geen twijfel dat dergelijke buitengewone locaties een ware voedingsbodem zijn voor de geest.

Een creatieve en dynamische streek

De Borinage is ook en voornamelijk een streek waar mensen vrij van gedachten wisselen en waar kunstenaars komen om inspiratie te putten en hun hoofd vrij te maken. Veel grote namen van de literatuur en kunst hebben hier vertoefd. Ook vandaag nog staat de band tussen bevolking en kunstenaars centraal bij de creaties. Het culturele leven in de Borinage wordt gekleurd door talrijke festivals. In Quaregnon kunnen jonge inwoners van de streek tijdens het Internationaal Pianofestival genieten van meesterwerken van de klassieke muziek, terwijl het festival van Dour eerder alternatieve muziek brengt. Rondtrekkende theatergezelschappen geven voorstellingen in elke gemeente of in specifieke structuren zoals het G-Théâtre in Harveng, het cultuurcentrum van Colfontaine of de Fabrique de Théâtre in La Bouverie ... om er de zintuigen te stimuleren en emoties te delen.