Welke landschappen kon de kunstenaar zien? Wat blijft er vandaag nog over? Tijdens zijn geleide bezoeken neemt Filip u mee in de voetsporen van Van Gogh in het hart van het typische heuvelachtige landschap van Colfontaine.
 

Een predikant in opleiding

Waarom in de Borinage en met welk doel? In 1778 is Van Gogh een jonge predikant in opleiding voor de Protestantse Kerk. Hij werd naar de gemeenschap van Petit-Wasmes gezonden om wat hij dacht dat zijn roeping was in contact met de armen te perfectioneren. Van Gogh, die alleen naar zijn emoties luisterde, gaf zich volledig. Hij leefde zoals de mijnwerkers en weigerde alle comfort. Hij gaf zijn bezittingen aan de armen, woonde een tijdje in het bos van Colfontaine, daalde af in de mijn... Een engagement dat de kerkelijke autoriteiten mishaagde, die weigerden om zijn mandaat te verlengen. Zijn lot was in beweging gezet en Van Gogh voelde zich bevangen door een grote innerlijke kracht die hem uitnodigde om te tekenen en schilderen.
 

Terrils, paden en straatjes...

Tot in 1780 doorkruiste Vincent Van Gogh de Borinage en het is zijn voetsporen dat Filip Depuydt ons meeneemt voor een bezoek. Vanaf het plein van Wasmes dicht bij de kerk komt u langs een tiental plaatsen die herinneringen aan Van Gogh oproepen. De Protestantse Tempel natuurlijk, het voormalige Maison Denis waar hij verbleef, dat het Maison Van Gogh geworden is, het Salon du bébé waar hij preekte en de site van Marcasse in Petit-Wasmes waar hij met de mijnwerkers in de mijn afdaalde. 
 

In het hart van de Borinage

Een wandeling van 10 km in het hart van de dorpen die veel sporen van de kolenwinning behouden. Terrils natuurlijk, maar ook het Maison du Peuple de Pâturage, het werk van architect Eugène Bodson, waarvan de gevel versierd is met een sgraffito getiteld "De triomf van de arbeid". Op de hoek van een straatje vindt u een kopie van de buste Van Gogh gemaakt door de Franse beeldhouwer van Wit-Russische afkomst Ossip Zadkine. Het oorspronkelijke werk kan bewonderd worden in het gemeentehuis tijdens de openingsuren. De legende ervan verduidelijkt "Van hieruit ging Vincent Van Gogh op zoek naar de zon en zichzelf". 
 
Om uw wandeling te organiseren, kunt u contact opnemen met Filip Depuydt op 0487/68.58.59
of via e-mail: filip.depuydt@netc.eu 
Bezoek zijn blog: www.vangoghborinage.canalblog.com