Het lang verlaten huis bleef ondanks de tand des tijds overeind en behield zo de sporen van het verblijf van een illustere huurder, Vincent Van Gogh. 
 

Een “ossenbloedrode” gevel

Onmogelijk om het niet te zien, zozeer contrasteert de kleur met die van de buren. De inwoners van Wasmes hebben het huis lange tijd roze gekend. De “nieuwe” kleur is eigenlijk de exacte weerspiegeling van de oorspronkelijke kleur. Architect Franck Alland is er met de hulp van lokale ondernemingen op basis van monsters van het pleisterwerk van de oorspronkelijke gevel in geslaagd om dit schitterende resultaat tot stand te brengen. Er bestaat geen beter symbool dan deze flamboyante kleur om eer te betuigen aan Van Gogh.
 

Oorspronkelijk “Maison Denis”

Op 4 maart 1879 noemt Van Gogh het Maison Denis in een van zijn brieven aan zijn broer Theo. Bij zijn aankomst in de Borinage om zijn pastorale opleiding te perfectioneren,  verbleef hij bij de inwoners en meer bepaald bij de familie Denis. Dit huis is een van de zeldzame getuigenissen van de aanwezigheid van de schilder in de Borinage. Het behoud ervan was dan ook een prioriteit om dit gemeenschappelijke erfgoed te bewaren en te delen met het grote publiek en de fans van de kunstenaar. Voor het behoud van de geschiedenis van de plek werd een zeer eenvoudige kamer ingericht zoals die van Vincent had kunnen zijn. Een van buitenaf zichtbare oude waterput  is ook bewaard gebleven. Hij symboliseert het leven van toen en ongetwijfeld een plek waar de schilder dagelijks heen ging.
 

 

De "Van Gogh Europa”-route

Vandaag heeft het Van Gogh Huis zijn functie gevonden. Het vormt een aanvulling op het “bedevaartspad” van de “Van Gogh Europa”-route dat alle plaatsen aandoet waar de schilder heeft geleefd. Van zijn geboortehuis in Groot Zünder tot de herberg van Auvers-sur-Oise heeft het voormalige Maison Denis eindelijk zijn plaats gevonden. U zult er geen schilderijen of tekeningen van de kunstenaar vinden, maar wel enkele decorelementen die het mogelijk maken zich een idee te vormen van zijn verblijf. Een aanraakscherm onthult een tiental oorspronkelijke brieven die voor de bezoekers vertaald zijn in het Frans, Engels of Nederlands. Een film zal u onderdompelen in de Borinage van weleer, door middel van enkele fragmenten uit de brieven van de schilder. Van Gogh had een talent voor schrijven, zijn brieven getuigen allemaal van zijn dagelijks leven. Een zeldzaam erfgoed om je onder te dompelen in "zijn tijd" en zijn emoties te delen.
 
Voor het bezoek. Neem contact op met het cultureel centrum van Colfontaine, dat de groepsbezoeken op weekdagen beheert. Tel.: 065/ 88 74 88 of via e-mail: cccolfontaine@hotmail.com. Het huis is elk weekend van 10 tot 16 uur open voor het publiek.