Boekweitbier, je moest er maar op komen! In Boussu, in een twee eeuwen oude boerderij, brouwt Sébastien Deseveaux bier dat op zijn minst origineel is. Sinds 2011 past hij graansoorten aan de smaak van de dag aan die weinig bekend zijn in de brouwerswereld. 
 
De boerderij aan de voet van de vallei Hanneton waarin Sébastien Deseveaux actief is, is welbekend bij de Boussutois. Iedereen hier noemt ze de “roze boerderij”. De roze bakstenen gebouwen domineren de vallei sinds 1821, dat staat in ieder geval aangegeven aan de hoofdingang. “Ze is ouder dan de België”, lacht de brouwer, de nieuwe meester van het huis. Toen de oom van zijn vrouw in 2008 zijn landbouwactiviteiten stopzette, kocht Sébastien de boerderij met een idee in het achterhoofd: de brouwerij oprichten waar hij al jaren van droomde. 
 

Andere bieren maken

Als brouwmeester in Leuven, en vervolgens in Bretagne, wou deze landbouwingenieur op eigen wieken drijven en vooral bier maken dat op geen enkel ander bier lijkt. 

"Er bestaan enorm veel bieren in België, mijn doel bij de oprichting van de brouwerij was om nieuwe smaken te brengen.” 

Dat is nu gebeurd. Proef de Sarazen maar eens, een blond bier op basis van boekweit! Als knipoog naar zijn verblijf in Bretagne heeft de meesterbrouwer ervoor gekozen om zijn bier met boekweit te brouwen, een graansoort die zachtheid en rondheid geeft. Met zijn rijke smaak en fruitige aroma's heeft de Sarazen al zijn aanhangers. 
 
 
 

Lokale feesten

Sinds de lancering van zijn activiteiten neemt Sébastien deel aan tal van evenementen die rond Mons plaatsvinden: streekmarkten, folkloristische feesten, beurzen, enz. Naast de Sarazen produceert de brouwerij Deseveaux ook Saison Avena, een bier met hergisting in de fles, gebrouwen met mout van gerst maar ook van haver!
 

Bezoek aan de brouwerij

Om het productieproces en de geheimen van de Boussutois te ontdekken, opent de brouwerij Deseveaux haar deuren op de eerste zondag van de maand. De brouwmeester leidt de bezoekers persoonlijk rond in zijn brouwerij, om 11u, 12u, 14u en 15u. De gelegenheid om originele bieren te proeven in het prachtige kader van een historische boerderij. Het brouwhuis uit Duitsland is geïnstalleerd in de schuur, waarvan je nog het gewelfde plafond kunt zien. 
 

Brasserie Deseveaux
Rue d'Hanneton, 8
7300 BOUSSU,
tél/fax: +32 (0) 65/69.12.42
http://brasserie-deseveaux.webnode.com
Bezoek het hele jaar door op afspraak voor groepen. Winkel open op woensdag- en vrijdagnamiddag van 14u tot 17u en op zaterdagvoormiddag van 9u tot 12u.