Boussu bestaat uit de deelgemeenten Boussu en Hornu en samen betekent hun naam “de plaats waar bukshout (buxus) in overvloed aanwezig is”. Deze gemeenten liggen in de Borinage, een regio die bekend stond voor zijn ertsbekken.

Het mijnbouwcomplex Le Grand-Hornu werd in 2012 op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst en is geklasseerd als bijzonder erfgoed van het Waals Gewest. Het bevat de industriële overblijfselen van een steenkoolmijn en mijnwerkershuisjes. Op deze plaats kunt u de mijnbouwsfeer
van vroeger komen opsnuiven. Dit is dan ook een van de publiekstrekkers uit de gemeente.

 
 
 
 
Het architecturale erfgoed is eveneens een troef van de gemeente Boussu. U kunt onder andere het kasteel van Boussu, de Sint-Gorikskerk (Eglise Saint-Géry), de kiosk op de Grote Markt of de rouwkapel van de Heren van Boussu (Chapelle Funéraire des Seigneurs de Boussu) bezichtigen.
Boussu is zeker een bezoek waard!
Ook natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen tijdens een wandeling in het park van het kasteel van Boussu, dat prachtige bomen heeft en over 2 km wandelpaden beschikt. Verder is er het park Guérin, de vallei van Hanneton en de Maya-bijenkorven. Kortom, ook Boussu is een echt groen pareltje.
Het hele jaar door organiseert de gemeente verschillende festiviteiten en evenementen. Zo nemen tijdens het weekend van de Waalse erfgoeddagen bijna 8.000 personen deel aan de activiteiten in het kasteel van Boussu. De markt op zondagmorgen is een van de belangrijkste in de regio en kan elke week rekenen op talrijke bezoekers. De jaarlijkse agenda voorziet verder ook nog het Hornu feest (Hornu en fête), de braderie van Boussu, evenals de tentoonstellingen van het Museum voor Hedendaagse Kunst (Musée des Arts Contemporains (MAC’S)) en van Grand-Hornu Images (GHI).
De streek biedt talrijke regionale producten zoals het aperitief, het bier of de wijn van het Kasteel
van Boussu.
 
 
 
Wist u...?
In 2013 werd het genootschap van het Graafschap Boussu opgericht met als doel het kasteel en zijn geschiedenis te promoten. 

Administration communale de Boussu
Rue François Dorzée, 3 - 7300 Boussu
Tel: +32 (0) 65/71.73.00 - www.boussu.be