Bergen ten tijden van Waltrudis (Waudru). Merovingische routes
Van 13 februari tot en met 22 oktober in de Artothèque

De Merovingische geschiedenis zit wat gedrongen tussen de Romeinen en Karel de Grote/de Romeinen en de Karolingers en blijft daardoor vaak wat onderbelicht en onbekend... In Bergen ligt dat evenwel wat anders, en wel dankzij de Heilige Waltrudis, de legendarische stichteres van de stad. Maar wat weten we eigenlijk over haar?

Aan de hand van archeologische collecties van de stad Bergen en van geleende voorwerpen van andere instellingen dompelt de Artotheek u onder in het ontstaan van de stad. Zo brengt ze Waltrudis en haar metgezellen opnieuw tot leven in het licht van de recentste historische en archeologische opzoekingen.
In de voetsporen van Waltrudis en haar entourage ontdekt u hoe Bergen en omgeving zich ontwikkelden tussen eind 5de en de 8ste eeuw. In welke geografische en politieke omgeving ontwikkelden zij zich? Hoe zag hun dagelijkse leven eruit? Hoe kleedden ze zich? Waar verbleven ze? In de tentoonstelling vindt u alle antwoorden op deze vragen. Via een thematisch parcours treft u onder andere archeologische vondsten uit de streek aan, maar ook imitaties van kostuums die tijdens de Processie werden gedragen of die voor de gelegenheid werden vervaardigd. Daarnaast behandelt de tentoonstelling commerciële uitwisselingen op wereldschaal, alsook het ontstaan van kloosters en kerken. Deze vormen de kiem van de steden en dorpen die we vandaag kennen. Ten slotte analyseert de tentoonstelling de manier waarop het historische personage Waltrudis heilig werd verklaard en uitgroeide tot de legendarische stichteres van onze stad. Een stad die tijdens elke rituele Ducasse nog met zoveel overgave aan haar terugdenkt.

De geïllustreerde bezoekersgids begeleidt u bij de tentoonstelling en helpt u inzicht te krijgen in alle aspecten van deze tijd. En om uw bezoek nóg leuker te maken, zijn er langs het parcours van de tentoonstelling verschillende activiteiten voor jong en oud. Dankzij de bijdragen van tal van specialisten biedt de tentoonstelling een rijk en genuanceerd beeld van de Merovingische wereld en toont ze de enorme invloed van deze tijd op de latere ontwikkeling van onze streken. Zin om het bezoek voort te zetten en meer te weten te komen over de cultus van Waltrudis en over de Ducasse? Aarzel dan niet om ook museum van de Doudou, de Sint-Waltrudis kapittelkerk en haar schat te ontdekken.

Informations pratiques

Praktische informatie

Van 13 februari tot en met 22 oktober in de Artothèque
Van donderdag tot zondag vanaf 10 uur tot 16 uur.

Mondmasker verplicht gedurende het volledige bezoek.

Onze tentoonstelling 'Mons au temps de Waudru'. Itinéraires mérovingiens' (Bergen ten tijde van Waltrudis. Merovingische routes) is een samenwerking met twee andere musea uit de streek:
> Het Musée Royal de Mariemont met de tentoonstelling 'Le monde de Clovis. Itinéraires mérovingiens'. (De wereld van Clovis. Merovingische routes)
> Het Musée d'Archéologie de Tournai met de tentoonstelling'Tournai, cité royale. Itinéraires mérovingiens'. (Doornik, koninklijke stad. Merovingische routes)