Terugkeer naar de bron

De professionele carrière van Ann Douteur startte in Vlaanderen. Niet als chocoladebereidster, maar als chemicus in een grote onderneming. Het ontbrak haar echter aan plezier en aan een uitlaatklep voor haar creativiteit, waardoor ze als jonge vrouw besloot om zich op chocolade toe te leggen. Toch heeft ze een deel van haar ervaring meegenomen en koos ze ervoor om haar diensten aan dit type klanten aan te bieden. Haar doel? Mensen helpen om anderen te verrassen en te verleiden. Geen twijfel mogelijk dat ze hierin slaagt!

Ann besloot om zich in het rustige Lombise te vestigen om te herbronnen en een nieuw doel aan haar leven te geven. Chocolade is voor Ann in eerste instantie een eeuwigdurende passie, pas daarna haar beroep. Met pretoogjes vertelt ze dan ook over een jeugdherinnering: “Reeds als kind was ik gek op chocolade. Samen met mijn moeder ging ik regelmatig naar de dorpsbakker die zelf chocolade bereidde. Ze vertelde me dat ik de verschillen tussen de cacaosmaken kon herkennen zodra ik een hap uit de chocolade nam...”

Behoefte aan samenwerking

Naast haar zin voor creativiteit, houdt Ann er ook van om met andere culinaire liefhebbers samen te werken. Zo werkte ze al samen met grote chefs en belangrijke personen uit de horecawereld. Samen werken ze aan nieuwe recepten, waaruit vaak nieuwe soorten pralines en chocolade ontstaan, die telkens genoemd worden naar de persoon die eraan meehielp. Dat verklaart meteen waarom u op de lijst met creaties tal van namen vindt van wijnen, likeuren en lokale bieren.

Zo was er bijvoorbeeld de samenwerking met Andy De Brouwer, meester sommelier in het restaurant “Les Éleveurs”, die onder meer meehielp bij de ontwikkeling van de Red III, als verwijzing naar de Franse Languedoc-wijn. Een van de twee ganaches van de praline bestaat uit rode wijn, waarvan de smaak versterkt wordt door de zwarte chocolade met een zoete frambozentoets.

Voor Ann Douteur is de eer pas compleet wanneer haar creaties een plek krijgen op de kaart van deze grote chefs, als apart dessert of als versnapering bij de koffie.