Klaar om op te stijgen?

Stap in de lift en laat u meenemen naar het hoogste punt van de stad! Binnen in de lift zult u zien dat drie van de vier wanden uit glas zijn gemaakt. Ideaal om het gebouw langs de binnenzijde te ontdekken!

Op twee derde van de totale hoogte zult u aangenaam verrast worden. U krijgt er namelijk een schitterend panoramisch zicht van 360°. Rechts, achter de Saint-Calixte-kapel (het oudste gebouw van de stad), ziet u het dak en de daktorens van de prestigieuze Sint-Waltrudis kapittelkerk, met niet ver daarvandaan de Grand-Place. U zult ook het groene, bosrijke en heuvelachtige gebied zien, met de Mont Panisel en de Héribus, alsook de talrijke terrils, getuigen van de bloeiende industrie van weleer. U ontwaart eveneens de windmolenparken van Quévy en van Estinnes (deze laatste kent trouwens de hoogste turbines van België). Links ziet u de scheepslift van Strépy-Thieu in de verte. Niet onbelangrijk! Het is namelijk de grootste scheepslift ter wereld!

Los van het panoramische zicht, bent u hier eigenlijk vooral om het volledig verticale museum te bezoeken. Dus we zetten de tocht verder, maar wel met de trap. Trede voor trede ontdekken we de geheimen die het Belfort voor ons verbergt.
 

Symbolische ontmoeting

Nu gaat u opnieuw een verdieping lager (mensen met hoogtevrees kijken best niet te veel naar beneden!), waar u dit iconische gebouw nog beter zult leren kennen. Vanuit elk standpunt valt er veel te vertellen over het Belfort: zowel qua geografie, architectuur en geschiedenis. Dankzij heerlijke anekdotes en een goed gebruik van nieuwe technologieën blijft het bezoek op elk moment interessant. Naast de klassieke borden zijn er ook twee interactieve tafels die de geschiedenis van het Belfort op een ludieke manier beschrijven. Bovendien zijn deze twee tafels verbonden met de klokkenluiderscabine, zodat u op de allereerste rij zit wanneer deze begint te spelen!

En dat is nog niet alles! U kunt ook genieten van visuele projecties op deze toren of de talrijke voorwerpen bewonderen die aantonen welke rol dit Belfort speelt in het leven van de Bergenaren. Deze voorwerpen getuigen van de waarde die de Bergenaren aan het monument hechten en hoeveel geluk ze hebben dat ze dergelijke overleveringen nog kunnen tentoonstellen.

En we klimmen verder

Nu u meer te weten bent gekomen over het geliefkoosde Belfort, hebt u het voorrecht om zes meter hoger naar het hart van de klokken te gaan. Een unieke gelegenheid om de werking van de klok te ontdekken dankzij de vier glazen wijzerplaten.

 

Als u naar boven kijkt, ziet u het indrukwekkende geraamte alsook een hele rits klokken uit de 12de eeuw, een toonbeeld van het belang van de klokken destijds.
 
Wie voor een geleid bezoek heeft gekozen, kan ook nog tot in de tamboer van de toren (deel vlak onder de koepel). Hier kunt u nogmaals genieten van het panoramische uitzicht op Mons en omstreken.

In Mons zegt men vaak: “Après l'effort le réconfort” (na de inspanning volgt ontspanning).

Praktische info

  • Reservaties: +32 (0)65/33 55 80
  • Toegankelijk van dinsdag tot zondag van 10.00 tot 18.00 uur (laatste toegang om 17.15 uur)

Toegankelijk voor eigenaars van de Mons card!