Leuke weetjes, wetenschappelijke proefjes, liefhebbers van experimenten en van onderzoek: in het wetenschappelijk avonturenpark SPARKOH! (Parc d'aventures scientifiques) in Frameries vergroot u spelenderwijs uw kennis

Een symbolische “Pass'erelle”

Bij uw aankomst ziet u meteen de 210 meter lange tunnel. Deze “Pass'erelle” is de verticale ruggengraat van de site die u naar de verschillende ruimtes leidt: het Belvédère, het Châssis à molette (deze 64 meter hoge oude schachtbok waarmee mijnwerkers en hun materiaal werden getransporteerd staat centraal opgesteld in het park), de Salle des Machines of de Hangar des expositions. Bovendien staat deze Pass'erelle symbool voor de weg die de steenkolen aflegden tussen de Belvédère en de ondertussen verdwenen kolenwasserij en -zeverij.

In de Pass'erelle zelf staat u een heel aantal buitengewone ervaringen te wachten. Hier stapt u langzaam voorbij (de Pass'erelle loopt behoorlijk schuin) op het ritme van wetenschappelijke spelletjes. Uw zintuigen worden behoorlijk op de proef gesteld. Strek uw armen in een onzichtbare wereld, laat u verrassen door telekinese, fiets samen met een skelet enz. Kwestie van uw bezoek meteen goed te beginnen! Benieuwd naar de rest?
 

Experimenten voor iedereen

10.000 vierkante meter tentoonstellingen en experimenten! Het mag dan ook niet verbazen dat het SPARKOH! vandaag het grootste wetenschappelijke museum van België is. Het allerleukste aan het SPARKOH! is misschien wel dat u er met verschillende wetenschappelijke takken kennismaakt en dat het zich op alle leeftijden richt: energie, water, sport, innovaties, chemie, technologie, materialen, genetica, het menselijke lichaam... Iedereen vindt er wel zijn gading! Kinderen vanaf 3 jaar kunnen terecht in de Pass'âge des Découvreurs, waar ze via proefjes en gedichtjes kennismaken met wetenschap. Kinderen tussen 6 en 12 jaar zullen dan weer voor de Pass'âge des Aventuriers kiezen. Via een hindernissenparcours (voor geest en lichaam) kunnen ze de drie tentoonstellingen bezoeken (sport, uitvindingen en materiaal - matéri'Oh). Sportliefhebbers kunnen het opnemen tegen een professionele basketbalspeler of sprintkampioen, Usain Bolt bijvoorbeeld om maar meteen met de beste te beginnen. Of test je tv-kwaliteiten door live commentaar te geven bij een wedstrijd van de Rode Duivels! En dan zijn er ook nog de sinds 2017 aanwezige activiteiten rond technologie en chemie. De allerkleinsten kunnen in de voetstappen treden van Jean Nouvel, de stichter van het SPARKOH!, en kunnen architect spelen door samen een huis te bouwen. Al de rest (van jong tot oud) kan kiezen om 3D-objecten te creëren of voorwerpen te snijden met een laserstraal, smaakstoffen te ontwikkelen of om te helpen bij het uitroeien van een epidemie. Je bent nooit te oud om te leren!

Originaliteit troef!

Zoveel materiaal heeft u nog nooit op één plek gezien! Stoel, skateboard, vinyl, schermen: voorwerpen van alle tijden en van alle soorten! Tegen die muur lijkt de zwaartekracht er geen vat op te hebben. Beantwoord allerlei ludieke en interessante vragen: Welk voorwerp is het zwaarst? Welk is het oudst? Van welk materiaal werden de eerste telefoons gemaakt?

Als u wel van grote schermen houdt, ga dan zeker naar H2O, een filmpje dat op de muren, het plafond en de vloer wordt getoond en dat ons doet stilstaan bij het recht op water en de manier waarop we ermee omgaan.

Sowieso keert u op het einde van de dag stukken wijzer terug naar huis. Wie zei er dat wetenschap saai was?

Contact

SPARKOH! – Parc d’aventures scientifiques
Rue de Mons, 3
7080 Frameries, België
Tel. : + 32 (0)65/61.21.60
Mail : hello@sparkoh.be
Toegankelijk voor eigenaars van de Mons card!