Het Belfort
MUSEUM
De mooi geplaveide Grand-Place van Mons met haar elegante gevels voert de bezoeker mee naar vroegere tijden. De ruime, bijzonder fraaie Grand-Place is een van de mooiste van België en zeker een van de meest levendige.
‘Levendig’ is het eerste woord dat bij iedereen opkomt als ze aan de Grand-Place van Mons denken. De gezelligheid en het dynamisme springen meteen in het oog bij bezoekers die voor het eerst naar de hoofdstad van Henegouwen komen. Het knooppunt van de stad, vol terrasjes, restaurants en cafés. Hier spreken mensen af om te gaan shoppen in de winkelstraten vlakbij, om op ontdekking te gaan van de mooie gebouwen rondom of gewoon om er even halt te houden en te genieten. Dit is de ideale locatie om van op een terras de gevels van de Grand-Place te bewonderen. Kleurrijk, bleek, gotisch, neoclassicistisch of met Spaanse invloeden ... de historische gevels vormen een prachtig architecturaal panorama van de 15e eeuw tot heden.
Op de grond in het midden is er een stenen cirkel die de 19 gemeenten van Mons voorstelt. Het is in deze arena dat het mythische gevecht tussen Sint-Joris en de draak geleverd wordt op Pinksterzondag. Het stadhuis is een streling voor het oog van architectuurliefhebbers. Deze gotische parel met een barokke klokkentoren is het werk van Mathieu de Layens, die ook het stadhuis van Leuven ontwierp. De toren is niet afgewerkt en telt slechts één verdieping. Hij heeft echter een imposante vorm en overheerst de nabije gebouwen. In de gevel zit een klein aapje dat dolgraag over zijn kopje geaaid wordt! Werd het gemaakt door een smid, maakte het deel uit van een uithangbord voor een taverne? Niemand weet met zekerheid waar het vandaan komt. Een aai met de linkerhand over zijn kopje zou een jaar geluk opleveren. Het is altijd het proberen waard ...
Aan de achterzijde van het stadhuis leidt een overwelfde doorgang naar Jardin du Mayeur (de tuin van de burgemeester). Hier wijkt de drukte van de stad en heerst er een zeldzame rust. De tijd staat stil en laat de natuur aan het woord. Tussen de purperen heide, linde- en kastanjebomen en Paulownia zijn er een aantal juweeltjes te zien. De daken van de stad liggen rondom en het belfort verheft zich majestueus. Een heerlijke plaats om te mijmeren en tot rust te komen. Midden in de tuin staat het beeldhouwwerk ‘Le Ropieur’, een werk van Léon Gobert, dat voorbijgangers speels nat spat. Het symboliseert de ‘deugniet’ van Mons en het onverstoorbaar goede humeur van de inwoners van Mons. De Jardin du Mayeur is een concentraat van de rijkdom en vele facetten van Mons, en ideaal als vertrekpunt voor een bezoek aan de stad.