Elke dag opnieuw wordt onze lokale mascotte geaaid door inwoners en bezoekers van de stad. Door de eeuwen heen is zijn kopje kaler geworden en kreeg zijn illustere schedeltje een patina.

Een bijzondere bewaker

Dit slimme, sluwe aapje houdt de wacht aan het stadhuis en heeft heel wat gezien en meegemaakt: koningen en koninginnen, gevoerde acteurs, gehaaste politici, studenten onder druk, lachende kinderen … Ondanks zijn guitige uiterlijk blijft hij zelfs bij de meest handtastelijke voorbijgangers stoïcijns. Niemand kent de precieze oorsprong van het aapje! Hij is het onderwerp van historisch-filosofische gesprekken, maar het zal hem worst wezen of hij al dan niet een schandpaal voor kinderen was, een uithangbord voor een taverne, een werk van meesterschap of een rebusbeeld. Uiteindelijk maakt het niets uit, juist?
 

Een symbolische geluksbrenger

Hij dient in de eerste plaats als symbool van Mons, als voornaamste ambassadeur en emblematische figuur ... hij vertegenwoordigt de geest van de stad. Zodra je hem met de linkerhand over zijn kopje aait, draag je de geest van Mons overal en altijd met je mee.
Bovendien heeft hij een aangeboren talent, hij brengt namelijk geluk! Hoeveel meisjes hebben hun huwelijkswens werkelijkheid zien worden? En hoeveel jonge koppels hebben hun kinderwens in vervulling zien gaan? Onze koning en koningin vormen het onweerlegbare bewijs …
Wat mij betreft, heeft hij al sinds mijn kindertijd geluk gebracht. Hij bewijst mij al een halve eeuw dienst, het is een hele eer en vooral een groot geluk! Aarzel dus niet om over zijn bolletje te wrijven en een selfie te maken met hem … Hij zal - echt waar, ik beloof het - niet bewegen en poseren zoals het hoort.
 
 

Reacties

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.