Het is moeilijk om met passende woorden een uitstap in de vrije natuur te beschrijven die je eigenlijk altijd kan maken als het weer het toelaat. Onze stad beschikt namelijk over een groene plek die perfect is om er even tussenuit te trekken. De naam alleen al roept beelden van Zuiderse contreien op … Panisel, niet meer of niet minder!

Een betoverende plaats

Mont Panisel heeft een hoog gehalte aan romantiek die elke wandelaar aanspreekt. Niemand blijft onbewogen bij deze vredige plek. Je hebt er een prachtig zicht op Mons en de omliggende heuvels en vlakten.
 
Voorzie wel goede schoenen om op pad te gaan.
We spreken af op een plaats die alle inwoners van Mons kennen: le Vieux Puit. Net over deze zaak begint de chemin de l’Ermitage en dus ook onze wandeling.
 
Iets verderop passeren we links een huis met traliewerk. Dit is de vroegere woning van Jean Houzeau de Lehaie (1867- 1959), een vooraanstaande natuurkenner die zijn leven gewijd heeft aan onderzoek naar bamboe en de introductie van nieuwe soorten uit Japan, China of India. Hij bestudeerde de aanpassing van al deze soorten in Europa en België vanuit zijn eigendom vlak bij Mons. Hij is tevens de persoon die het terrein verstrekte voor de begraafplaats van Saint-Symphorien.
 
Voor ons is er een kiezelachtig pad dat geleidelijk stijgt, maar de hellingsgraad is gering en je kan de weg zonder grote inspanningen volgen. We doorkruisen wat bosjes en daarachter krijgen we een prachtig uitzicht over Mons, het belfort en de stiftskerk.
 

De beklimming ...

We blijven stijgen maar ondervinden geen moeilijkheden tot aan de top van de Panisel.
Achter het château d’eau volgt er links een kleine open plek. We bevinden ons op 107 meter hoogte, op de top van de heuvel. We rusten even uit onder een beuk en genieten van dit moment onder de warme zonnestralen.
 
Na deze korte pauze keren we zo'n honderd meter terug langs het château d’eau om vlak op de hoek de weg naar rechts te nemen.
Hier vinden we onderhout met enkele aarden paden die modderig kunnen zijn bij regenweer, maar daarachter zijn er velden die afgebakend zijn met meidoornstruiken. We zijn aangekomen op de oostelijke helling van Mont Panisel.
We slaan rechts in en beginnen de afdaling, de weg wordt iets steiler. Het pad loopt langs een chalet op een helling waar de eigenaars een buitengewoon zicht hebben over de vlakten en heuvels. We volgen de weg tot aan het einde tussen heuvels aan de ene kant en bos aan de andere kant. Wat een heerlijke plaats.

Terugkeer langs de velden

Iets lager zien we op de kruising van een aardeweg en een geplaveide baan (genaamd “Bethléem”) een herdenking aan de slag bij Mons van 1914/1918.
 
We nemen de geplaveide weg naar rechts langs de zuidelijke helling. Rechts is er de rivier met een mooi brugje, dat we echter niet oversteken. We blijven op de geplaveide weg en passeren twee mooie eigendommen van de 19de eeuw. Nu zitten we midden in de velden en komen we alleen enkele paarden en koeien tegen. Heel landelijk allemaal ...
 
Enkele honderden meters verder zien we een bord dat ons eraan herinnert dat we ons in “MONS –BORINAGE – MONS” bevinden. De stad lijkt echter heel ver weg. De resten van een oude molen, een watervalletje en mooi gerestaureerde boerderijen - dit is puur genieten. We nemen de rue MauriceFlament en zien enkele mooie burgerhuizen. Hier is er alleen verkeersopstopping in de lente tijdens de paartijd van de kikkers! Dan komen we met honderden de heuvel af naar de vochtige gebieden aan de andere kant van de weg. In die periode zorgen vrijwilligers ervoor dat ze veilig kunnen oversteken.
We zijn bijna aangekomen bij de Vieux-Puit en het einde van onze wandeling.
 
Als het dus mooi weer is en je een paar uurtjes vrij hebt, moet je echt een bezoek brengen aan deze plaats vol magie en een bijzondere vredigheid. Mont Panisel zal je ongetwijfeld weten te bekoren.
 

Reacties

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.