Een uitstap met de familie
 

We zijn nu al twee dagen in Mons. De meisjes vinden het geweldig. De Grand-Place, Le Grand-Hornu, het PASS, shopping in de Fripiers-wijk ... we hebben ons geen moment verveeld. Ik heb echter zin om wat quality time door te brengen met mijn twee blondines. Het leven gaat al zo snel. Binnenkort kan Alice mijn T-shirts dragen ...Mijn echtgenoot Paul had een uitstekend voorstel deze morgen: "Laten we ergens gaan picknicken?"."Topidee", en ik ken de ideale plek daarvoor. Het belfortpark.
 

Een stadssymbool
 

Helemaal boven aan de stad is er het Parc du Château. Zo noemen de inwoners van Mons het. Het is een rustige plek waar je alleen enkele locals vindt die op een bankje zitten keuvelen. We leggen ons dekentje neer en Mélody, de jongste, wijst naar de grote toren vlakbij. "Oh, wow." Alice vertelt haar dat het een belfort is en ik sta ervan versteld dat mijn oudste dochter dit weet! Midden in deze groene plek staat een heilig monster dat al drie eeuwen lang de stad overheerst. Het is het enige barokke belfort van België en werd opgetrokken in het park van het kasteel van de graven van Henegouwen nadat de klokkentoren ingestort was. Het is een echt referentiepunt voor de inwoners van Mons. Vroeger werd hier kenbaar gemaakt wanneer de poorten van de stad opengingen, wanneer de avondklok inging, wanneer men moest beginnen of stoppen met werken ... Er stond ook iemand op de uitkijk om te waarschuwen bij brand. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het deze wachtpost die de komst van de Duitse troepen aankondigde en die vier jaar later de klokken luidde bij de bevrijding. Vandaag weet men in Mons altijd hoe laat het is dankzij de 49 klokken van de beiaard.
 

Geschiedenis binnen handbereik
 

De meisjes spelen en wij genieten van deze oase van rust. De drukte van de stad lijkt heel ver weg. Er is nog een gezin bijgekomen op het gazon. Toen de graven van Henegouwen heersten over de stad stond er hier een burcht. De kapel van Sint-Calixtus naast het belfort is een overblijfsel van die tijd. De romaanse kapel werd ingericht als museum en is het oudste religieuze monument van de stad. De Tour César en de ondergrondse gewelven van de 12de en 13de eeuw zijn eveneens getuigen van het rijke verleden van Mons. Je mag dus stellen dat je vanuit dit park de hele geschiedenis van Mons kan ontdekken! Alice en Mélody stappen hand in hand over het gras. Ze gaan zitten, staan weer recht en kijken naar hun omgeving. Het is een prachtige stad. Het park biedt een verbazingwekkend uitzicht over het omliggende landschap. Het schijnt dat je bij heel helder weer zelfs tot aan Frankrijk kan zien. Nu weet je waar je terecht kan voor een aangenaam familiemoment ...
 

Reacties

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.