Ontdek de rijkdom van de regio vanuit de hoogte ... Mons telt heel wat interessante plaatsen. Mijn voorkeur gaat uit naar de ‘square du château’ aan het belfort. Je moet er wel een flinke helling voor opgaan langs de jeugdherberg of wat trappen doen langs de ruelleCésar … maar je wordt beloond voor je moeite!

De stiftskerk

Bovenaan heb je een uitzicht over 360° op de stad en de omgeving. Rechts, achter de kapel van Sint-Calixtus - het oudste gebouw van Mons, kijk je uit over de torentjes en het dak van de stiftskerk van de Heilige Waltrudis. Laten we de ogen sluiten en ons inbeelden hoe de menigte juicht op pinksterzondag: wanneer de befaamde Card’Or tot boven aan de helling geraakt, is de processie ten einde. De draak staat opgesteld tegen de gevel van de stiftskerk en wacht samen met de deelnemers aan het gevecht op het sein om de afdaling van de rue des Clercs te beginnen ... dit beeld staat in ieders geheugen gebrand. We keren echter terug naar het heden. We moeten terugkeren om de Doudou mee te maken!
 
 

Groene landschappen

We openen weer de ogen en kijken naar het groene landschap met beboste heuvels, de Mont Panisel, de Héribus, en de talrijke terrils als getuigen van de vroegere industriële activiteiten. Sommigen zijn toegankelijk te voet of met de fiets, ik zal je er later heenbrengen. Als je goed de horizon afzoekt bij helder weer kan je zelfs de schachtbok van de Crachet te Frameries zien, waar nu het Parc d’AventuresScientifiques (PASS) gevestigd is. De windmolenparken van Quévy en Estinnes zijn ook goed zichtbaar. In Estinnes vind je overigens de hoogste turbines van België!

Wat verder zie je links nog een reusachtige constructie, namelijk de kabellift van Strépy-Thieu, de grootste botenlift ter wereld!

Het belfort is er binnenkort weer

In april kan je weer het belfort beklimmen. De werkzaamheden zijn al 30 jaar aan de gang, ik zal mijn indrukken neerschrijven zodra de toren opnieuw toegankelijk is. Kom, nu is het tijd om naar beneden te gaan en door de talloze straten en steegjes van de mooie stad van de Doudou te slenteren. Om Mons en het belfort te zien, moet er alweer geklommen worden ... deze keer tot boven op de Héribus. Iets unieks, je beklimt tenslotte niet elke dag een terril! Ik zal het erover hebben in een ander artikel.

 

Reacties

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.