Hoe deel je met kinderen dit moeilijke stuk geschiedenis?

Voor alle ouders die het niet aandurven om met hun jonge kroost te spreken over de Groote Oorlog, heb ik maar één boodschap: “Ga met het hele gezin naar Saint-Symphorien”, de mooiste begraafplaats ter wereld (volgens mijn redelijk subjectieve standpunt als inwoonster van Mons …) en de meest aangename plaats om het met kinderen over oorlog te hebben.
 
Is het dan mogelijk om een begraafplaats “mooi” te noemen? Het mag verrassend lijken, maar iedereen die de moeite neemt om deze plaats van herdenking een bezoek te brengen, zal hier volmondig “ja” op antwoorden.
Is een begraafplaats wel een geschikte bestemming voor een familie-uitstap? Jazeker … de begraafplaats van Saint-Symphorien biedt namelijk ontdekkingsmogelijkheden die - met het nodige eerbetoon aan de overledenen - ongetwijfeld in de smaak zullen vallen bij de jongste telgen.
 

Allen samen, ongeacht de cultuur of nationaliteit

Zal ik je de weg wijzen? Op deze groene plek vol vogelgezang herinneren de rode esdoorns aan het feit dat ook Canadese soldaten meegevochten hebben tijdens de slag bij Mons. Laat je kinderen zoeken naar deze dappere verdedigers van de vrijheid door uit te kijken naar het esdoornblad en de Canadese vlag op de graven.

Kijk vervolgens samen naar de vele blazoenen en wapens van de verschillende regimenten: een tijger, een hobbelpaard of een sfinx … Ze staan allemaal voor een eenheid en verhalen over de strijd die geleverd werd ver weg van thuis of in de mooie Engelse graafschappen waar deze -soms heel jonge - soldaten geboren zijn.
 
De Duitse graven zijn massiever en muisgrijs, de verschillende rangen worden aangeduid door de omvang van de zerk en gaan van eenvoudige soldaten tot de hoogste graad. Hier ga je zonder enige barrière of loopgraven over van de geallieerden naar de toenmalige vijand. Hier wordt iedereen herdacht die gevochten heeft voor een reden die ze gerechtvaardigd achtten.
Je kan dit alles doen op een rustige, landelijke en heuvelachtige locatie waar de kinderen de tijd hebben om de soms heel vreemde namen te ontcijferen of om de talrijke “poppies” te bewonderen die de bloemperken opfleuren.
Dit is de plaats bij uitstek om kinderen het verhaal van de papavers ter herdenking te laten ontdekken.
 

Een uitstap die verrassend op maat van gezinnen is!

Zelfs de allerkleinsten krijgen de kans om voor ze hier weggaan een spoor achter te laten van hun bezoek aan deze mooie plek. Ze kunnen iets schrijven of een tekening plaatsen in één van de twee nissen aan de zijkanten van de ingang. Daar vind je een bezoekersboek waar het jonge volkje kan neerpennen welke indruk ze kregen van deze mooie plaats en de slag bij Mons die ze op een speelse maar respectvolle manier hebben leren kennen.
 
De volwassenen kunnen bij een volgend bezoek de voetsporen van de “Old Contemptibles” volgen langs de wandelroute van Casteau naar Obourg of Nimy.
Als je denkt dat je wel wat extra toelichtingen kan gebruiken, kan je terecht in het toerismebureau om de wandeling te maken in het gezelschap van een gids met kennis van zaken en een passie voor het onderwerp. Dit is een andere manier van herdenken.
 
Op herdenking staat geen leeftijd en het kan dus ook op een aangename wijze!
 

Reacties

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.