Een verlengd weekend komt niet vaak voor, dus moeten we van de gelegenheid gebruik maken. Onze vrienden van Rijsel zijn aangekomen en ze hebben hun fietsen meegebracht. We zijn van plan om de Van Gogh-routes te volgen om de streek rond Mons rustig en zonder enige stress te (her)ontdekken. Henegouwen, here we come!
 

Au coeur de paysages verdoyants

Ik kijk alvast uit naar alle ontdekkingen op deze fietsroutedie ons urenlang door het groene landschap van de Borinage zal leiden, in de voetsporen van de bekende schilder. Inderdaad, Van Gogh heeft bijna twee jaar in de streek van Mons doorgebracht. We pompen de banden goed op en vertrekken aan de Héribus-terril in Cuesmes. Wees gerust, hier vind je geen beklimmingen zoals in de Tour de France. We bewonder dit overblijfsel waar op bepaalde zones van de top nog verbranding plaatsvindt. We zullen er later terugkeren om tot boven te gaan en te genieten van het prachtige panorama over de heuvelketen van de Borinage. Als je van de wilde natuur houdt, is dit de perfecte uitstap. We gaan verder in de richting van het natuurreservaat van de Malogne, een oude krijtgroeve met verrassende reliëfs en tal van wandelpaden. De 260 km ondergrondse galerijen zijn nu een toevluchtsoord waar vleermuizen over de nodige rust en vochtigheid beschikken om hun winterslaap te houden. Uit deze eerste ontdekkingen kunnen we besluiten dat de natuur niet van leegstand houdt.

A la découverte de l'histoire des charbonnages

We gaan door naar het station van Pâturages in de gemeente Colfontaine. Hier, in een van de mooiste stations van de regio, is eind 1878 alles begonnen voor Vincent. Hij kwam naar Henegouwen om zijn opleiding tot predikant te voltooien, maar zijn carrière als kunstenaar begint pas wanneer hij de Borinage verlaat in 1880. We zijn op enkele kilometers van Wasmes. Daar zien we een buste van Van Gogh gemaakt door de Franse beeldhouwer van Wit-Russische herkomst Ossip Zadkine. De buste is alleen te bezichtigen tijdens de openingsuren van het gemeentehuis, maar er staat een kopie in het midden van de rotonde van de Place Saint-Pierre. We blijven even in Wasmes om er maison Denis te bezoeken waar Van Gogh een kamer had, het “Salon du bébé” waar hij preekte voor de protestantse gemeenschap en het terrein van de vroegere steenkoolmijn van Marcasse in Colfontaine. Overal waar je kijkt, is er geschiedenis. Hier is de schilder in april 1879 neergedaald in de mijn om de verschrikkelijke werkomstandigheden van de mijnwerkers te ervaren. De mijn werd gesloten op 24 oktober 1954 en laat ons sprakeloos. Ik had vooraf de eigenaars Riccardo en Nadine Barberio opgebeld. Het was een mooie verrassing dat er diezelfde dag ook een cultureel evenement plaatsvond. Wat een kader!

La nature comme source d'inspiration

Voor we onze route afronden, gaan we langs bij de “Cité Van Gogh” of de vroegere “cité 4 des CharbonnagesBelges”te Boussu. Hier vonden in 1955 de filmopnamen voor “Lust for Life” van VincenteMinelli plaats met Kirk Douglas. We sluiten af met een bezoek aan het Van Gogh-huis in Cuesmes. Daar zien we een werk van Vincent “Les bêcheurs” dat op die plaats gemaakt werd in 1880. Het is net een symbool dat ons herinnert aan de door de mens bewerkte natuur waar we enkele uren geleden door reden.
 
Praktische info: Hainaut Tourisme stelt drie parcours voor in de voetsporen van de schilder. De routebeschrijvingen van deze parcours zijn beschikbaar in topoguide-formaat of te downloaden op gps 2014 op www.tourismegps.be.
 

Reacties

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.