Twee kunstenaars. De een, Orlando di Lasso werd geboren in Mons en was een grote componist van de renaissance. De ander, Verlaine, was een 19de-eeuwse Franse dichter die 2 jaar van zijn leven doorbracht in Mons - weliswaar in de gevangenis. In 2015 zal Mons beide kunstenaars in de kijker plaatsen.
 

Auteur-componist van de 16de eeuw

Orlando di Lasso is niet echt bekend bij het grote publiek. Deze van Mons afkomstige componist heeft echter heel veel geschreven tijdens de renaissance. Er staan meer dan 2.000 werken op zijn naam, evenveel als Mozart en Bach samen.

Hij werd in 1553 geboren te Mons en was een koorknaap met een engelenstem in de kerk van Saint-Nicolas en Havré, waar hij al snel opgemerkt werd door de coaches van de “The Voice”van die tijd. Er wordt zelfs verteld dat er verschillende pogingen tot kidnapping ondernomen werden door concurrerende ‘stemmenjagers’. Hij verlaat heel vroeg zijn geboorteland en trekt met Ferdinando Gonzaga naar Mantova, Sicilië en Milaan. De groten der aarde wilden hem allemaal! In 1553 werd hij in Rome kapelmeester van de basiliek van Sint-Jan van Lateranen. In 1563 wordt di Lasso aangesteld als Kapellmeister in München (Duitsland), waar hij blijft tot zijn dood.Orlando di Lasso componeerde zowel religieuze muziek (motetten, madrigalen, missen) als profane liederen (drinkliederen, liefdesliederen, schelmliederen). Hij kreeg de bijnaam “prins der musici”.

 
Weetje
Midden in de Place du Parc stond er een standbeeld van Orlando di Lasso, maar het werd neergehaald en gesmolten door het Duitse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog.
 
 

Een beroemde gevangene

Paul Verlaine verbleef iets minder dan twee jaar in Mons, maar dat was niet om de bezienswaardigheden van onze stad te ontdekken. Hij werd twee jaar gedetineerd in de gevangenis van Mons omdat hij tijdens een ruzie met een pistool geschoten had op zijn vriend en minnaar, Arthur Rimbaud, eveneens een dichter. Gelukkig voor Rimbaud had Verlaine hem slechts licht verwond. Het verdict was echter onherroepelijk: Verlaine werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van meerdere jaren. Hij bracht eerst een tijd door in de gevangenis van Brussel, maar werd op 25 oktober 1873 overgebracht naar Mons, waar hij in cel 252 enkele van de mooiste werken van de Franse literatuur schreef. Op 16 januari 1875 kwam hij vrij, maar was hij zichzelf niet meer. Hij beschreef zichzelf als een “poète maudit”.

 
Weetje
Verlaine heeft “Le ciel est par-dessus le toit” geschreven in de gevangenis van Mons.

AGENDA
Van 04/10/2015 tot 11/10/2015: een week met Orlando di Lasso. Als openingsevenement zullen de 700 koorzangers van LaGrande Clameur op 4/10/2015 in het kerkportaal van de stiftskerk van de Heilige Waltrudis een interpretatie brengen van een werk dat geschreven werd ter ere van de componist. Het concert is gratis!
Van 17/10/2015 tot 24/01/2016 in het BAM: Verlaine Cellule 252 Turbulences poétiques (Verlaine cel 252 - poëtische beroering)
 
Wandeltip
Loop in de voetstappen van de poète maudit en de prins der musici samen met een Greeter. Roxane nodigt je uit voor een wandeling door de straten op het ritme van gedichten en liederen. Het is gratis! Reservering op www.monsgreeters.be
 

Reacties

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.