Het RAVel staat voor “Réseau Autonome de Voies Lentes” in Wallonië. Het is een netwerk van natuurpaden en -wegen dat overeenstemt met de Franse “voies vertes” of de Vlaamse “Trage wegen”. Het is heerlijk om op een mooie zondagmorgen deze voormalige spoorlijnen of jaagpaden voor voetgangers, fietsers en ruiters te volgen.
 
 

Bezienswaardigheden

Zoals je ziet, heeft de natuur haar rechten doen gelden en kan je genieten van het groene landschap! De wegen zijn voornamelijk vlak en ideaal om veilig en zonder noemenswaardige inspanning te fietsen of te wandelen. De lokale bewoners hebben zich bepaalde locaties eigen gemaakt, zo zie je langs de vroegere lijn 98c tussen Frameries en Hornu ter hoogte van Quaregnon, petanquespelers! Je waant je in het Zuiden van Frankrijk: “tu tires ou tu pointes?”. Neem even de tijd om zelf een balletje te gooien of een glaasje mee te drinken als je uitgenodigd wordt.
 
Na een vriendschappelijk partijtje zet ik mijn weg voort en zie ik vreemde gele beeldhouwwerken opdoemen, zijn het paarden? Ik kan niet weerstaan aan de verleiding om erop te gaan zitten … Het atelier waar ze gemaakt worden, heeft in het kader van Mons 2015 een ambitieus project opgestart, genaamd “Tomber volontiers dans le panneau”,
Kom je naar de plechtige opening op 30 augustus? Ik ga met de fiets!
 
In de tegenovergestelde richting naar Cuesmes, meer bepaald naar La Malogne (http://lamalogne.wordpress.com), zie je oude krijtgroeven (die heel af en toe te bezoeken zijn). Onze ondergrond is één en al gaten! Het is niet verwonderlijk dat er af en toe verzakkingen zijn.
 
Zo zie je maar, langs onze RAVeLs valt er heel wat te beleven.
 

Een vakantiegevoel

Geen nood als je geen fiets hebt! Het Maison des cyclistes stelt een uitgebreide vloot ter beschikking en volgend jaar zelfs een tiental elektrische fietsen, een tof initiatief!
 
In de zomer moet je zeker een van de etappes van de Beau Vélo de RAVeL meemaken op een zaterdag van eind juni tot halverwege september. Aan elke etappe in Wallonië en Brussel nemen er telkens duizenden fietsers deel om er een parcours van ongeveer 40 km af te leggen. Bij aankomst kan het publiek een uur lang genieten van gratis concerten. Het is één groot feest. De liefhebbers kunnen de presentatoren van Vivacité (een Waalse radiozender) volgen bij elke etappe.
Ideaal om elk weekend een beetje op vakantie te gaan …
 

 

Reacties

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.