Je hebt waarschijnlijk al horen praten over “Greeters”, maar misschien weet je niet precies wie ze zijn en wat ze doen. Het is eigenlijk heel eenvoudig. Een Greeter is een vrijwilliger met een passie voor zijn stad die graag zijn aanraders deelt met bezoekers.
 
In België zijn er al 5 steden aangesloten op het netwerk: Brussel, Namen, Charleroi, Verviers en last but not least, Mons. In de stad van de Doudou zijn er een dertigtal actieve Greeters. Elk jaar spreken de Belgische Greeters op hun verjaardag af in een stad van het netwerk. Eind juni 2014 was Namen aan de beurt. Die bewuste dag heb ik in Namen kennis gemaakt met Nicole, een Greeter voor Namen.
 

Samen met Françoise - een Greeter van Brussel - ben ik op pad gegaan met Nicole, een dame van kleingestalte die ons rondleidde in ‘haar’ Namen en onderweg talrijke anekdotes vertelde van tijdens haar jeugd. We werden ook op Waalse liedjes getrakteerd, met onder meer Biâ Bouquet, en de verhalen van Djoseph et Francwès.


Terugzien in Mons

In september wilde Nicole even haar gedachten verzetten en verbleef ze enkele dagen in Mons. Ze had nog steeds mijn visitekaartje en vroeg me of ik haar gids wou zijn.
 
We waren blij om elkaar terug te zien en hebben een aangename tijd doorgebracht. De Greeter van Mons leidde de Greeter van Namen rond in haar stad op de maat van gedichten en liedjes. Het lied van de Doudou en de legenden van Sint-Joris en Waltrudis, gedichten van Victor Hugo en Verlaine ...
 
Enkele dagen later ontving ik een e-mail van Nicole. Ze bedankte me hartelijk voor het “heel levendige bezoek aan de stad” en zei me dat ze “verliefd geworden was op Mons”. We hebben afgesproken om elkaar terug te zien in 2015. Er zal zeker geen gebrek zijn aan culturele evenementen.
 
Bovendien vindt de jaarlijkse bijeenkomst van de Greeters voor 2015 plaats in Mons. Ik kijk er alvast naar uit!
 

 

Reacties

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.