Saint-Denis is een kleine fusiegemeente van Mons, met ruïnes van een abdij uit de 11de eeuw, een theater, visgronden en een wijngaard. Niet mis!
Ideaal om te genieten van de natuur en een glaasje op een mooie nazomerse zondag.

 

Wijn in bierland

27 september 2014. 25 °C ... een echte Indian summer. "Kinderen, trek jullie sportschoenen aan, we gaan op uitstap!"
We trekken door het bos naar het dorpscentrum om te zien of de wijnoogst al begonnen is in de wijngaarden van Saint-Denis. Om te proeven van deze godendrank moet je terugkeren en meedoen aan de ADEPS-wandeling in mei. We vervolgen onze weg en bewonderen het monumentale portaal van de abdij.


Een theater vlak bij het water

We houden kort halt bij de molen aan de Obrecheuil, een stroompje dat door het dorp heen loopt. Een theaterliefhebber had ooit een weddenschap aangegaan om hier een toneelzaal te installeren. Hij heeft woord gehouden, want zijn programma lokt een weekend per maand zo'n honderdtal toeschouwers. Het diner met de acteurs achteraf is altijd een bijzonder gezellige bedoening.


Pieren en zo ...

We krijgen dorst. Gelukkig is er een tafeltje vrij op het terras van het Café des étangs. Het uithangbord ‘Aux joyeux asticots’ (bij de vrolijke pieren) is gekend bij habitués, wandelaars en motorrijders (die al dan niet boven hun theewater zijn). Nadat we hebben bijgetankt, beginnen we aan het laatste deel van onze wandeling langs de vijvers. Stil ... we mogen de vissen niet opschrikken. Aan de laatste vijver is er echter een kabaal van jewelste! Het lawaai is afkomstig van een hele troep eenden die ook van het goede weer genieten.

We sluiten onze zondagse uitstap af via het bos van Thieusies.

Wat een heerlijke dag aan het water!
 

Weetje
 

  • De inwoners van Saint-Denis worden Dionysiens genoemd.
  • De volledige naam van het dorp is Saint-Denis-en-Brocqueroie. Het woord ‘brocqueroie’ staat voor een beboste strook op de rechteroever van de Hene ten noorden van Mons (Wikipedia).
  • Saint-Denis maakt deel uit van de Grand Huit (de grote 8) van Mons 2015, waarbij er artistieke evenementen voorzien zijn.

Reacties

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.