De processie, een goed humeur en bladerdeeg
Sinds meer dan twintig jaar deelt een groep vrolijke kwanten op de zondag van de Ducasse koffie en croissants om ongeacht het weer te genieten van de processie aan de square Saint-Germain. Heb je zin om deze speciale dag op een bijzondere wijze te beginnen? Dan moet je er zeker langsgaan …
 

Eén adres: de square Saint-Germain

Square Saint-Germain, negen uur 's morgens, de zondag van de Ducasse.
In de stiftskerk hebben de dappere aanwezigen het “Sancta Waldetrudis, ora pro nobis” gezongen en nu kan de processie van de historische groepen van start gaan.
Op dit tijdstip is er nog niet heel veel volk en is het frisjes buiten.
Het ideale moment om met rasse schreden honderd meter af te dalen naar de mooie square Saint-Germain en plaats te nemen op de eerste rijen om de processie te zien passeren.
 
De stiftskerk die vroeger de heren van het kapittel van Sint-Germanus huisvestte is er niet meer, de majestueuze buur van de stiftsdames van de Heilige Waltrudis staat er wel nog, en de square is de stille getuige van deze vroegere dubbele aanwezigheid. Op dit uur is dit zonder meer een van de meest verwelkomende plaatsen.
Bij zonnig weer kan je er schuilen in de schaduw.
Bij regen bieden de bomen bescherming.
Als je moe bent, kan je rusten op een bank of aan de fontein.

 

Een moment van saamhorigheid

Hoe is dit bizarre maar gezellige initiatief ontstaan?
Enkele jongens - eeuwige studenten - hadden op een dag geld bijeengebracht om een ontbijt aan te bieden aan vrienden die naar de processie kwamen kijken. Ze brachten koffie en ontbijtkoeken die ze vóór opening bij de bakker haalden.
Dat was zo’n twintig jaar geleden, sindsdien heeft het ontbijt ruimere proporties aangenomen: nu staan er hele thermosflessen met koffie klaar voor de late feestvierders en de vroege aanwezigen, evenals talloze croissants en chocoladebroodjes voor de jonge lekkerbekken die zo even vergeten dat het een lange dag zal worden en alleen nog maar denken aan hoe ze zullen applaudisseren bij de doortocht van Sint-Joris, de Beubeus, de edele dames en de Car d’Or.
Het is een magisch moment. De aanwezigen - ongeacht of ze al dan niet tot het genootschap behoren - staan zo dicht bij de deelnemers aan de processie dat ze er bijna deel van uitmaken. En de deelnemers? Die zijn dol op hun publiek. Sint-Joris neemt de tijd om een uitgebreide groet te brengen, de paukenist brengt hulde aan de loge van op zijn strijdros en de Rolandins weten de menigte steeds opnieuw te betoveren met enkele lichte en goedgeplaatste zangnoten.

 Een familiegevoel

De stichters van de Confrérie du Croissant de Saint-Germain hebben er officieus voor gekozen om heel herkenbaar op hun jaarlijkse afspraak te verschijnen in een wit hemd met een gouden croissant, een lans en de staart van de Doudou. Bij slecht weer zullen ze je met veel plezier een schuilplaats bieden en als de jongste telg van het gezin blijk geeft van ongeduld, zal hij ongetwijfeld een lekkernij krijgen om wat te bedaren.
 
Ook al steunt de financiering en werking van deze organisatie volledig op de helpers, vrienden en families die dit beschouwen als het ideale startpunt van ‘hun’ processie, blijft de square voor iedereen toegankelijk en heerst er dankzij dit initiatief vol humor en calorieën een warme sfeer en blijft dit de ideale plaats om de statigheid en panache van de processie te bewonderen.
 
Als je erin slaagt om vroeg genoeg op te staan en de moed hebt om te zingen onder de Brabants-gotische gewelven van de stiftskerk, moet je zeker tot bij de square gaan om de leden van het genootschap te begroeten. Het loont de moeite om een bezoek te brengen aan deze unieke plek vol parochianen met een passie voor de Heilige Waltrudis, Sint-Joris en natuurlijk ook Sint-Germanus!

Reacties

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.