De Vieux-Marché is dé plaats om 's zondags heen te gaan in Mons. Bakkers, banketbakkers, slagers, kaasmakers, groentekwekers ... hier vind je de beste producenten van de streek. Als je doorgaat tot aan de Place Simonet zijn er zelfs verkopers van brocante.
 

Kwalitatieve streekproducten


In Mons kan je op vrijdag en zondag naar de markt gaan. De zondagmarkt is ook bekend als de Vieux-Marché en vindt plaats in een wijk die niet meteen toeristisch is, maar toch veel charme heeft.
Op een mooie zondag ga ik er graag mijn inkopen doen voor het avondeten. Op de Place Nervienne vind je voornamelijk fruit- en groentetelers met seizoensproducten. Zo is er bijvoorbeeld Jean-François Bavay die vanuit zijn gele vrachtwagen verschillende soorten aardappelen en seizoensgroenten verkoopt.
Tussen de uitgestalde waar en het geroep van de verkopers vind je ook enkele pareltjes van de streek met ambachtelijke zuivelproducten, streekkazen, originele en heerlijke quiches, … De familie Joniaux van de Ferme de la Bruyère voert in een kleine witte bestelwagen ambachtelijk gemaakte kaas van geiten-, schapen- of koemelk aan, waarvan vooral de Petit Mignon bekend is.
 

Op de hoek van de markt staan er aan het begin van de rue Glépin supergrote vrachtwagens van slagers, verkopers van fijne vleeswaren, vishandelaars en braadvlees. Mijn tip voor een zondagse maaltijd: gebraden kip van de markt met een slaatje en zelfgemaakte frietjes. Om je vingers van af te likken ...

Ambachtelijke producten

Op de Place du Béguinage vind je andere marktkramers, waaronder ook bakkers. Bij banketbakker Serge van Basècles koop ik een suikertaart die bijna even lekker is als die van mijn grootmoeder. Perfect als dessert! Iers verderop prijst Stéphan Haeseleer op houtvuur gebakken brood aan van de Ferme du Hameau, evenals krentenbrood, suikerbrood en ‘cramelin’, een combinatie van suiker- en krentenbrood voor wie maar niet kan kiezen.
 
Bij droog weer staat er op de Place du Béguinage ook een boekhandelaar die gespecialiseerd is in pocketboeken en waar je met wat geduld en behendigheid grote klassieken vindt voor een klein prijsje. Als je doorgaat langs de rue du Béguinage kom je aan de brocantemarkt. Boeken voor verzamelaars, vaatwerk, mijnlampen, beeldjes, soldatenhelmen, antieke meubelen, allerlei ongewone voorwerpen op één plaats ... perfect om op schattenjacht te gaan met een kinderlijk enthousiasme.
 
De klokken van het belfort luiden het middaguur, dus is het tijd om naar huis te gaan en te smullen van de gebraden kip die geduldig wacht in mijn boodschappentas.

Reacties

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.