Iedereen kan in een tweetal uur langs de historische straatjes de mooiste bezienswaardigheden van Mons ontdekken. 
 

Het centrum

Te voet, in een koets of met een bakfiets ... Mons is de perfecte stad voor een uitstap. Slechts weinig steden kunnen zich beroepen op zoveel erfgoed. Het stadsbeeld bleef authentiek bewaard zodat de geschiedenis van de stad leest als een open boek. Er zijn verschillende mogelijkheden voor uitstappen vanaf de Grand-Place. Achter de kolossale poorten van het stadhuis gaat er een merkwaardige doorgang schuil die bezoekers naar het historische centrum leidt. Aan het einde van de weg ligt de Jardin du Mayeur of tuin van de burgemeester, met alle schoonheden van Mons in een notendop. Dit stukje natuur paalt aan de oudste gebouwen van de Henegouwse hoofdstad: het pandjeshuis dat nu het museum van de Doudou wordt of het belfort dat trots boven de stad prijkt. Er valt zoveel te zeggen over het belfort ...
 

Buitengewoon erfgoed

Vanuit de Jardin du Mayeur lopen smalle weggetjes waarop geen motorvoertuigen toegelaten zijn ... Passage Victor Hugo, ruelle César ... Deze kronkelende en geplaveide steegjes voeren de bezoeker mee naar het Mons van vroeger. Het Parc du Château (of kasteelpark) ligt op het hoogste punt van de stad en was lange tijd het domein van de graven van Henegouwen. Hier troont het heilige monster. Het belfort staat boven aan de heuvel en waakt sinds de 17e eeuw als een vuurtoren over de stad. Het is erkend als werelderfgoed door de Unesco en is het enige barokke belfort in België. De kapel van Sint-Callistus ernaast is nog veel ouder. Hij dateert van de 11e eeuw en is het oudste religieuze gebouw van de stad. Liefhebbers van romaanse architectuur kunnen hier hun ogen de kost geven ... Vlakbij ligt de stiftskerk van de Heilige Waltrudis met al haar schatten. Glasramen van de 16e eeuw, beeldhouwwerken en bas-reliëfs van Jacques du Broeucq, relieken van de heilige, de schatkamer, de Car d'Or ... De stiftskerk is een museum op zich.
 

Tientall musea

Mons heeft nog heel wat meer in petto, de stad telt namelijk heel wat musea. In de Rue Neuve, vlak bij de Grand-Place, is er het BAM (Beaux-Arts Museum of museum voor schone kunsten) met voornamelijk werken uit de 20e eeuw. Het museum bevat meer dan 15.000 items en is tot over de grenzen bekend voor de kwaliteit van zijn tentoonstellingen. In 2014 was het de beurt aan Wahrol en in 2015 zijn er prestigieuze tentoonstellingen van Van Gogh en Verlaine gepland. Net over de stiftskerk bevindt zich het museum François Duesberg, een opmerkelijk museum van decoratieve kunsten dat twee sterren kreeg in de Michelingids! Het Mundaneum, de Sint-Joriszaal, de oude slachthuizen, het museum van de Doudou, het Mons Memorial Museum, het museum voor natuurwetenschappen enz. In feite heeft u veel meer dan twee uur nodig om alles te zien wat Mons te bieden heeft.