Er doken overal in de stad kunstwerken op. De muren van de klassieke culturele instellingen werden in vraag gesteld. Dit is een echte echo van het netwerk Métamorphoses dat in 2015 opgericht werd, het jaar dat Mons de trotse houder van de titel Culturele Hoofstad van Europa was. Het is ook een verderzetting van het werk dat uitgevoerd werd voor de Biënnale met Niki de Saint Phalle. Bezoekers kunnen zich zo de getransformeerde openbare ruimte opnieuw toe-eigenen.

De muurschilderingen versterken de dynamiek en verhogen de aantrekkelijkheid van onze openbare ruimten. Daarnaast maken ze kunst toegankelijk en zijn ze een weerspiegeling van een multiculturele identiteit. Deze originele en ambitieuze artistieke creaties streven ernaar burgers en bezoekers uit te nodigen om de tijd te nemen om Mons te ontdekken, om onze stad anders te bekijken maar ook om bepaalde plaatsen hun identiteit terug te geven.

“Kunst in de Stad” komt terug naar Mons en verandert onze stad opnieuw in een openluchtmuseum. Werken uit Mons en de omringende dorpen krijgen een plaats in de stad. Het gaat om werken die perfect geïntegreerd zijn in het stedelijke landschap en al aanwezig in de streek. Hierdoor wordt de openbare ruimte veel mooier gemaakt. 
Kunstenaars uit de hele wereld hebben hun creativiteit ten dienste gesteld van het stadscentrum en de omringende dorpen van Mons. Op die manier krijgt onze status als Culturele Hoofdstad van Wallonië en Europa een steuntje in de rug. “Kunst in de Stad” is ook een manier om cultuur gratis toegankelijk te maken voor iedereen! Bewoners, studenten, voorbijgangers, toeristen en werknemers zijn gefascineerd en worden geraakt door de werken.


Download onze plan van Kunst bewoont de stad: