Een rijk verleden
 

U kunt uw auto parkeren aan de voet van de terril in de Rue Hector Delannois. Neem eerst de verharde weg langs de berg om rustig te genieten van de omliggende natuur. Rechts ziet u de spoorweg, die een belangrijke rol gespeeld moet hebben ten tijde van de mijnen. In de 19de eeuw speelden uitwisselingen tussen de Henegouwse steenkoolbekken en Franse bedrijven een heel grote rol.
 

En we stappen verder...

Aan het einde van de weg iets verderop slaat u linksaf naar een ander paadje. U komt er terecht in een berkenbos. Hier begint de beklimming! Hier is de helling nog vrij beperkt, maar dat is slechts van korte duur! Zoals u ziet, wisselt de kleur van de grond af tussen rood en zwart. Er bevindt zich nog veel leisteen. Rust overheerst op deze plek, waar u enkel de bladeren hoort ritselen en vogels hoort tjilpen.

Bij het zien van de trap begint het avontuur pas echt! De top is niet meer zo heel erg ver. Let wel op voor de struikentakken op de grond. De natuur woekert hier volop.

Gefeliciteerd!

U bent aangekomen op de top. U ziet er een wagonnetje, dat verwijst naar het verleden van de Borinage.
 
Maar wat een uitzicht! In het noorden ontwaart u het Belfort en de Kapittelkerk van Mons. In het westen kijkt u uit op andere terrils, waaronder de Crachet en de terril du Levant. In het oosten ziet u de Mont Panisel, waar druïdes zouden samenkomen. Dit is een uitgelezen kans om Mons en omgeving te ontdekken. Kijk goed rond, het loont de moeite!

Op zoek naar een originele picknick?

Uw maag zal wel rammelen na deze beklimming... Doe dus zeker eens de eierproef! Moeder Natuur eist hier nog al haar rechten op. De kolenresten verspreiden enorm veel warmte op de terrils. Hebt u al door welk experiment u te wachten staat? Binnenin een terril kan de temperatuur tot wel 2.000° C oplopen! Als u een gat graaft in de terril en er een ei in plaatst, zult u zien dat deze gewoon zal bakken. Smakelijk en geniet van de afdaling!

Nieuwe toepassingen

Vandaag zijn terrils de stille getuigen van een industrie die tot midden 20ste eeuw hoogtij vierde in deze streek. Vandaag herinneren slechts enkele gebouwen aan deze tijd. Dat wil echter niet zeggen dat deze zwarte heuvels aan hun lot zijn overgelaten! In de mijnsite Grand-Hornu bevindt zich vandaag het Musée des Arts Contemporains (MAC's, Museum van hedendaagse kunsten) en de Crachet in Frameries herbergt het wetenschappelijke avonturenpark PASS (Parc d'Aventures Scientifiques et de Société). In Wasmes is de Marcasse-site uitgegroeid tot een natuurreservaat, terwijl er op andere terrils sportterreinen zijn gebouwd. Zo wordt de terril van Hornu gebruikt door parapentisten en kunnen mountainbikers en liefhebbers van BMX'en zich uitleven op de parcours in Quaregnon.

Contact

Terril de l'Héribus
Chemin de Bavay
7033 Cuesmes, België