Zie foto's (3)
vangogh-c-kroller-muller-museum.jpg

Van Gogh in de Borinage

Mons 2015 ,  Tentoonstelling ,  Musea in Mons
 • Van Gogh in de Borinage

  Tijdens zijn verblijf in de Borinage, van december 1878 tot oktober 1880, geeft Vincent van Gogh zijn leven als predikant op en kiest hij voor een kunstenaarsbestaan. De tentoonstelling laat u de periode ontdekken waarin de schilder sterk werd beïnvloed omdat hij, tijdens zijn verblijf in de mijnstreek, resoluut de artistieke ideeën ontwikkelde die grotendeels de basis zouden worden voor zijn later werk. Met een zeventigtal schilderijen, tekeningen en brieven van...
  Van Gogh in de Borinage

  Tijdens zijn verblijf in de Borinage, van december 1878 tot oktober 1880, geeft Vincent van Gogh zijn leven als predikant op en kiest hij voor een kunstenaarsbestaan. De tentoonstelling laat u de periode ontdekken waarin de schilder sterk werd beïnvloed omdat hij, tijdens zijn verblijf in de mijnstreek, resoluut de artistieke ideeën ontwikkelde die grotendeels de basis zouden worden voor zijn later werk. Met een zeventigtal schilderijen, tekeningen en brieven van Van Gogh schetst de tentoonstelling een mooi beeld van wat hem allemaal inspireerde. Daarnaast worden meer dan twintig werken getoond die hij gekopieerd heeft, of die zijn werk beïnvloed hebben. Het is niet enkel de bedoeling om een beeld te vormen van het begin van zijn artistiek traject, maar ook om de levensomstandigheden in de Borinage uit de tijd van de schilder te schetsen.

  De geboorte van een kunstenaar

  Van de werken die hij in deze periode maakt, hoofdzakelijk kopieën die geïnspireerd zijn op gravures en schetsen van andere kunstenaars, en van de werken die hij nadien in Brussel maakt (tussen oktober 1880 en april 1881) zijn er maar weinig bewaard gebleven. Het belang van deze eerste maanden in de artistieke ontwikkeling van Van Gogh, die bepalend zijn voor de rest van zijn werk, ligt echter niet enkel in zijn oeuvre tijdens deze periode. Hij kiest hier voor een meer persoonlijke aanpak en thema's die tijdens de rest van zijn leven aan bod zullen blijven komen. De dagelijkse realiteit van het leven van arbeiders en boeren blijft hem boeien, niet enkel omdat hij zelf grote bewondering koestert voor schilders als Léon Lhermitte, Jules Breton en Jean-François Millet, maar ook doordat hij dezelfde moeilijke levensomstandigheden deelt met de mijnwerkers en arbeiders uit de Borinage. Deze thema's, die hij al tijdens zijn verblijf in de streek verkende, zijn als een echo die tijdens zijn hele later werk doorklinkt: simpele arbeiders, de bescheiden woningen waarin ze leven en de wevers die hij met grote bewondering gadeslaat in maart 1880, maar die hij pas in 1883-1884 vereeuwigt, omdat hij er nog veel meer aantreft in het Nederlandse Nuenen, waar hij dan leeft. In 1889-1890 keert hij terug naar zijn eerste jaren als kunstenaar door opnieuw kopieën te maken: in Saint-Rémy herbewerkt hij de werken van kunstenaars die hij bewondert. Deze keer echter gebruikt hij zijn schildertalent in plaats van zijn tekentalent. En in Auvers-sur-Oise inspireert hij zich op voorbeelden van studies die hij al tijdens de eerste maanden van zijn kunstenaarsbestaan gekopieerd had.
  Met Fondation Mons 2015, Pôle muséal de la Ville de Mons, Kröller Müller Museum, Van Gogh Museum.
Reserveren
Reserveren
Diensten
 • Toegankelijkheid
  • Mentale stoornis
  • Zichtstoornis
 • Tarieven
 • Tarief
  15 €
 • Kortingstarief
  12 €
 • Tarief kind
  3 €
 • Gezinstarief
  5 €
 • Groep
  van 13.80 € tot 19.60 €
 • Kosteloos
 • Andere