2-342.jpg

Les gestes bleus

Cultureel ,  Tentoonstelling ,  Literatuur ,  Literatuur ,  Poëzie ,  Mons 2015 in Mons
  • In 1899 bezoekt dichter Emile Verhaeren de weduwe van schrijver Georges Rodenbach in het dorp Roisin. Hij zal er vijftien jaar lang blijven komen. De Espace Emile Verhaeren in Roisin beschikt over een onschatbare collectie schilderijen, beelden en andere werken, die met het oog op hun bewaring onder de Federatie voor Toerisme van de Provincie Henegouwen vallen. Het initiatief om deze opmerkelijke werken opnieuw aan het publiek te tonen viel samen met de beslissing om het huis van Léon...
    In 1899 bezoekt dichter Emile Verhaeren de weduwe van schrijver Georges Rodenbach in het dorp Roisin. Hij zal er vijftien jaar lang blijven komen. De Espace Emile Verhaeren in Roisin beschikt over een onschatbare collectie schilderijen, beelden en andere werken, die met het oog op hun bewaring onder de Federatie voor Toerisme van de Provincie Henegouwen vallen. Het initiatief om deze opmerkelijke werken opnieuw aan het publiek te tonen viel samen met de beslissing om het huis van Léon Losseau te restaureren, in 2012.
    Les Gestes bleus is een uitnodiging om (opnieuw) kennis te maken met een van de grootste dichters en kunstschrijvers van eind 19e - begin 20e eeuw, en vertelt over zijn bevoorrechte contacten met belangrijke vertegenwoordigers van de avant-gardistische kunst en literatuur van die tijd, zoals Seurat, Verlaine of Van Rysselberghe. De bezoeker krijgt schilderijen te zien van Constant Montald, James Ensor en Eugène Carrière, tekeningen van Marthe Verhaeren, Edmont Cross en Vandergooten, beeldhouwwerk, foto’s, originele geschreven stukken van de dichter, persoonlijke bezittingen en een aantal documenten die welwillend werden uitgeleend door het Provinciaal Museum Emile Verhaeren in Sint-Amands (Vlaanderen).
    Een tentoonstelling georganiseerd door het Institution Hainaut Culture Tourisme en haar afdeling Literatuur, en de Federatie voor Toerisme van de Provincie Henegouwen, in samenwerking met het Provinciaal Museum Emile Verhaeren in Sint -Amands, in coproductie met de Stichting Mons 2015, naar aanleiding van de 100e sterfdag van Emile Verhaeren.
  • Tarieven
  • Gratis