Zie foto's (3)
saintgeorgesetledragon_giuseppepenone_c_archiviopenone.jpg

De man, de draak en de dood

Tentoonstelling ,  Musea ,  Mons 2015 ,  Cultureel in Boussu
 • De verering van Sint Joris

  Vertrekkend vanuit een verduidelijkende dialoog tussen de kunstwerken en hun historische context toont deze tentoonstelling op welke manier de iconografie van Sint Joris en de draak altijd een sterke motor is geweest voor de Europese verbeelding. De tentoonstelling laat u een selectie van werken (schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen, miniaturen ..) ontdekken die de heilige op verschillende manieren afbeelden. Ze beschouwt de wijze waarop Sint Joris en de...
  De verering van Sint Joris

  Vertrekkend vanuit een verduidelijkende dialoog tussen de kunstwerken en hun historische context toont deze tentoonstelling op welke manier de iconografie van Sint Joris en de draak altijd een sterke motor is geweest voor de Europese verbeelding. De tentoonstelling laat u een selectie van werken (schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen, miniaturen ..) ontdekken die de heilige op verschillende manieren afbeelden. Ze beschouwt de wijze waarop Sint Joris en de draak door tijdgenoten worden gezien als een voedingsbodem voor de verschillende gevechten van de mens tegen vijandige krachten en, waarschijnlijk belangrijker, van de mens tegen zichzelf in de bevestiging van zijn lotsbestemming.

  De verering van Sint Joris kende een aanzienlijk succes en zijn faam reikte tot in alle delen van de Westerse wereld. Hij werd het embleem van landen en gebieden in Europa, zoals Engeland, Portugal, Catalonië en Aragon. Sint Joris was een polysemische figuur die ook de beschermheilige was van verschillende gildes, allerlei ordes en verschillende Europese steden die onder zijn bescherming werden geplaatst. Daaruit zijn talrijke afbeeldingen ontstaan die bewaard zijn in de grootste Europese collecties, evenals vele verwijzingen in de volkstradities die tot op vandaag een immaterieel erfgoed vormen dat ook aan bod komt in deze tentoonstelling. Vier hedendaagse kunstenaars werden uitgenodigd om weer te geven hoe deze mythe tot op heden zijn volle betekenis heeft behouden: David Claerbout, Giuseppe Penone, Luc Tuymans en Angel Vergara Santiago.
  Une coproduction de la Fondation Mons 2015 et du MAC’S
Reserveren
Reserveren
 • Tarieven
 • Tarief
  8 €
 • Kortingstarief
  van 2 € tot 5 €