botero.JPG

Fernando Botero, Au-delà des formes. (Voorbij de vormen)

Tentoonstelling in Mons

9 Tarief
 • Deze eerste retrospectieve ter ere van de Colombiaanse schilder en beeldhouwer Fernando Botero belicht de volledige carrière van de kunstenaar, gaande van zijn (bij het brede publiek onbekende) jeugdig onderzoek tot zijn iconische werken op latere leeftijd, waaronder de doeken die onlangs voor de eerste maal werden tentoongesteld.
   
  De tentoonstelling 'Fernando Botero, au-delà des formes' (Fernando Botero, voorbij de vormen) verzamelt belangrijke werken van prestigieuze musea, waaronder...

  Deze eerste retrospectieve ter ere van de Colombiaanse schilder en beeldhouwer Fernando Botero belicht de volledige carrière van de kunstenaar, gaande van zijn (bij het brede publiek onbekende) jeugdig onderzoek tot zijn iconische werken op latere leeftijd, waaronder de doeken die onlangs voor de eerste maal werden tentoongesteld.
   
  De tentoonstelling 'Fernando Botero, au-delà des formes' (Fernando Botero, voorbij de vormen) verzamelt belangrijke werken van prestigieuze musea, waaronder historische schilderijen die het Europese publiek zelden te zien kreeg, alsook doeken, tekeningen en beeldhouwwerken uit internationale privécollecties. De bezoeker komt terecht in het rijke universum van Botero, die zich laat inspireren door de precolombiaanse kunst en door de populaire iconografie, maar ook door Mexicaanse muurschilders en de Italiaanse renaissance.
   
  Centraal in de tentoonstelling toont een vijftiental werken uit onbekende BAM-collecties de belangrijkste inspiratiebronnen van de Colombiaanse kunstenaar, en dit rond verschillende thema's: stillevens, naakten, genretaferelen, ... Op de Grand-Place van Bergen kan de bezoeker dankzij een monumentaal beeldhouwwerk nog nagenieten van de tentoonstelling.
   
  In tijden waar het gezond verstand meer dan ooit onder zware druk staat, toont deze grootse tentoonstelling hoe een oeuvre erin slaagt om een universele en toegankelijke taal te ontwikkelen, zelfs als het om een persoonlijk en specifiek oeuvre gaat. 'Fernando Botero, au-delà des formes' kadert perfect binnen de moderne tentoonstellingen, die kunst belichten vanuit een ander standpunt en tonen hoe de kunstenaar in kwestie zich de canonieke mythes, legendes en thema's van de Westerse kunstgeschiedenis eigen maakt.

  Met deze tentoonstelling van internationale allure vervolgt het BAM zijn missie waarbij het dieper ingaat op de werken van de grote 20ste-eeuwse kunstenaars, van Keith Haring (2010) tot Niki de Saint Phalle (2018-2019), over Andy Warhol (2013-2014), David LaChapelle (2017) en onlangs Roy Lichtenstein (2020-2021).
   
  GAMING ALS VOLWAARDIG DEEL VAN HET MUSEUMBEZOEK
   
  De 'Pôle muséal' van de stad Bergen en de 'Fondation Mons 2025' startten een nauwe samenwerking met het Musée des Beaux-Arts van Doornik, teneinde hun collecties met elkaar te delen via een serious game. ARTEAM, een studio voor interactieve creatie, stond in voor de ontwikkeling van deze unieke museumervaring en kon daarbij een beroep doen op regisseur François Salmonde. Via een smartphone-app en een website wordt de bezoeker uitgenodigd om te achterhalen welke slimmeriken chaos creëerden in beide musea.
   
  FERNANDO BOTERO
   
  Het werk van Botero (1932-) staat bekend om zijn ronde en voluptueuze vormen, die Botero's voorliefde voor satire en karikatuur weerspiegelen. Zijn oeuvre is het resultaat van veeleisend en gedetermineerd onderzoek dat de kunstenaar ruim 70 jaar geleden aanvatte.
   
  Botero's werk is bekend om zijn rijke bronnen. Hij laat zich hierbij inspireren door Colombiaanse folkloristische beeldspraak en door Mexicaanse muurschilders, maar ook door de renaissance-kunst en iconische werken van Diego Velázquez, Pablo Picasso of Francisco de Goya.
   
  Zijn werken waren reeds te zien in het MoMA van New York, het Maillol-museum van Parijs, het Palazzo Venezia in Rome en de Hermitage in Sint-Petersburg.
   
  Vandaag woont en werkt hij in Parijs, Monte Carlo en New York.

Reserveren
Reserveren
 • Tarieven
 • Volwassene
  van 6 € tot 9 €
Uurroosters
 • Vanaf 9 oktober 2021
  tot 30 januari 2022
 • Dinsdag
  10:00 - 18:00
 • Woensdag
  10:00 - 18:00
 • Donderdag
  10:00 - 18:00
 • Vrijdag
  10:00 - 18:00
 • Zaterdag
  10:00 - 18:00
 • Zondag
  10:00 - 18:00
Plant