De Merovingische geschiedenis zit wat gedrongen tussen de Romeinen en Karel de Grote/de Romeinen en de Karolingers en blijft daardoor vaak wat onderbelicht en onbekend... In Bergen ligt dat evenwel wat anders, en wel dankzij de Heilige Waudru, de legendarische stichteres van de stad. Maar wat weten we eigenlijk over haar?

In de voetsporen van Waudru en haar entourage ontdekt u hoe Bergen en omgeving zich tussen eind 5de en de 8ste eeuw ontwikkelden. In welke geografische en politieke omgeving ontwikkelden zij zich? Hoe zag hun dagelijkse leven eruit? Hoe kleedden ze zich? Waar verbleven ze? In de tentoonstelling vindt u alle antwoorden op deze vragen. Via een thematisch parcours treft u onder andere archeologische vondsten uit de streek aan, maar ook imitaties van kostuums die tijdens de Processie werden gedragen of die voor de gelegenheid werden vervaardigd. Daarnaast behandelt de tentoonstelling commerciële uitwisselingen op wereldschaal, alsook het ontstaan van kloosters en kerken. Deze vormen de kiem van de steden en dorpen die we vandaag kennen. Ten slotte analyseert de tentoonstelling de manier waarop het historische personage Waudru heilig werd verklaard en uitgroeide tot de legendarische stichteres van een stad. Vandaag denkt deze stad tijdens elke rituele Ducasse nog met zoveel overgave aan haar terug. Op basis van archeologische collecties van de stad Bergen en ven voorwerpen die van andere instellingen werden geleend, dompelt de Artotheek u onder in het ontstaan van de stad. Zo brengt ze Waudru en haar metgezellen opnieuw tot leven in het licht van de recentste historische en archeologische opzoekingen.
  • Prijs van de rondleiding: € 55 van dinsdag tot zaterdag en € 70 op zondag, feestdagen en 's avonds.
  • Toegangsprijs voor het museum: Volwassenen: € 6, senioren: € 4, kinderen (6 tot 18 jaar): € 2, kinderen (- 6 jaar): gratis. Gezinstarief (vanaf 3 personen – maximum 2 volwassenen en 5 kinderen): € 2

Reservering via: Onze reservatiedienst is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09u00 tot 17u30
Reservaties onmogelijk op de eerste zondag van de maand

 
Deze rondleidingen van anderhalf uur zijn beschikbaar tegen een uitzonderlijk tarief. De toegangsprijs voor het museum of de tentoonstelling wordt toegevoegd aan de prijs van de rondleiding op basis van de klassieke prijslijst (klassiek, senior, student, gezin, enz.). Ze zijn exclusief bedoeld voor mensen die onder hetzelfde dak wonen, mogelijk vergezeld van hun nauw contact. Deze bezoeken, die alleen toegankelijk zijn op reservatie, vinden plaats in overeenstemming met de gezondheidsnormen.